Pátkai Ádám Sándor vagyok immáron 11.b osztályos tanuló és az elmúlt tanévben egy pályázati lehetőséget ajánlottak a figyelmembe. Ezt Vajda Péter ex-refis írta ki, és az iskolában Kernyáné Návai Anita tanárnő, egykori osztályfőnöke segített neki a lebonyolításában.
Vajda Péter az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságán (amit körülbelül az EU környezetvédelmi minisztériumaként lehet elképzelni) dolgozik, és elsősorban ipari kibocsátásokkal foglalkozik.

A pályázat témája kötetlen volt, feltétele csak annyi hogy az Európai Unióról kell, hogy szóljon. Az iskola minden tanulójának szólt a pályázat, így én is megírtam néhány évfolyamtársammal együtt. A megírt pályázatok közül hármat kiválasztottak és szóbeli meghallgatásra is sor került. A három diák közül csak ketten utazhattak, és végeredményül Mészáros Eszter Dorina és jómagam lettünk "győztesek".
A repülőgép július elsején indult a bécsi reptérről. Odaérkezésünkkor szíves vendéglátás fogadott minket a két magyar családnál, Vajda Péternél, és Blaszauer Józsefnél. Másnap reggel Jocóval elindultunk az Európai Parlament épületegyüttesébe. Ez az épület nem hasonlít a mi régi, szép Országházunkra. Hatalmas, modern üvegpalota, de ami még jobban meglepett, az, az volt, amit benn az első emeleten találtunk.                    
Mindketten úgy éreztük magunkat mintha egy plázában lennénk. Fodrász üzletek, kondi termek és éttermek mindenfelé, elég furcsa élmény volt. Miután bejártunk a Parlament hatalmas épületét, elmentünk a Berlaymont-ban az Európai Tanács épületébe. Majd mindezek után az Európai Bizottság épületében nagyon sok plenáris üléstermet láttunk.
Ezzel az út szakmai oldala véget is ért, mert másnap már kirándulni mentünk. Először a tengerpartra, majd visszafelé megálltunk Brügge csodaszép, középkori városában. A belváros szinte teljesen megmaradt eredeti formájában. Az idő sajnos nem nekünk kedvezett, de nagyon élvezetes, és tanulságos nap volt. Az utolsó nap is eljött, amire nem terveztünk be szigorú programot, mert este indult haza a gép. Délután elmentünk Brüsszel jelképéhez, az Atomiumhoz, ott elidőztünk egy-két órát, majd meglátogattuk „egész Európát”. Mini-Europe: egy kis "kert", ahol Európa híres épületei vannak modellezve kicsiben. Az egész nagyon izgalmas és érdekes volt, de a legszebb része az volt, mikor megállhattunk a Széchenyi fürdő modelljénél, mert ez látható Magyarországról. Mindezek után élményekkel feltöltve felszálltunk a repülőgépre és hazajöttünk. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget az iskolának és Péternek, illetve a támogatást családjainknak. 
 
 

Pátkai Ádám 11. B osztályos tanuló

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr882324808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása