,,Gyermekeinek gyermeke az öregkor koronája, a gyerekek díszei pedig az ősök.” (Péld 17,6)

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy iskolánk részt vesz az „Audiovizuális emlékgyűjtés" című országosan sikeres projektben (TÁMOP) 3.2.9./B-08/2.) A pályázat kiírója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a program az Új Magyarország Fejlesztési Terv része. A projektgazda a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

A diákjaink által készített filmek az Emlékpontok logóra kattintva megtekinthetők.

A projekt során 50 20–45 perces életútinterjút készítünk öregdiákjainkkal, illetve más, a Kollégiumhoz és Pápához kötődő személyekkel, akik élettörténetükön keresztül, személyes élményeikkel keltik életre XX. századi történelmünket. A pályázat megvalósulási időszaka 2010. május 1-től 2011. június 30-ig tart. Iskolánkból 30 diák vesz részt az országosan megindult munkában, amely a történészek számára hatalmas forrásanyagot gyűjt össze, a diákokat a történelemmel való örömteli foglalkozásra bírja rá, s a legmodernebb szemléltetési és óravezetési lehetőségeket biztosítja a történelemórákon. A projektvezető Varga-Umbrich Károly igazgatóhelyettes úr, felkészítő tanárként pedig Mayerné Pátkai Tünde, Pál Judit, Kovács Péter és Adorján Zoltán tevékenykedik.

          A program legfőbb pedagógiai értéke, hogy az interjúkat – tanári előkészítő munka után – diákok készítik. Ekképpen a projekt segíti a tanulókat az idősebb generációkhoz való visszatalálásban, a mélyebb és hitelesebb identitástudat kialakulásában.

          Aki kíváncsi a projekt részleteire, annak ajánljuk a www.emlekpontok.hu honlapot, amely a projekt webes felülete.

          A blogbejegyzés apropója, hogy a projektben tevékenykedő tanárok számára szeptember 25-én a Terror Háza Múzeumban konferenciát tartottak, amelyen mi is részt vettünk. Schmidt Mária főigazgató köszöntőjét követően bemutatásra került a mentori rendszer, az Adatvédelmi szabályzat, amelyet Majtényi László volt adatvédelmi biztos ismertetett, az internetes videotár és az interjúkészítés során használatos esélyegyenlőségi és kisebbségi szempontok.

  A munka már elkezdődött, pedagógusaink elvégezték a pályázatban előírt felkészítő továbbképzést, beszereztük a szükséges tárgyi eszközöket, és most a következő hetekben a projektben buzgólkodó diákok felkészítése folyik szakköri keretben. Októberben pedig végre kezdjük az interjúk készítését…

 Adorján Zoltán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr742329725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása