2011. október 17-21. között iskolánk ötfős küldöttsége -2 tanár és három diák- látogatott Kampenbe, a College Ichthus iskolába, francia nyelvű Comenius projektünk második évének nyitó rendezvényére. Négy iskola vesz részt ebben a projektben: a már említett holland iskola, az erdélyi, kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium és természetesen francia testvériskolánk, a Guy Moquet Gimnázium. Projektünk témája a környezetvédelem. Azt vizsgáljuk, hogy mit kell tennünk, mit tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen és maradjon környezetünk. Környezetünkkel szembeni felelősségteljesebb magatartást szeretnénk kialakítani iskoláinkban.
A négy intézmény diákjai bemutatták a választott témákat, kiválasztottuk a közösen tanulmányozandó területeket. Így vizsgálni fogjuk az ökoiskolává válás feltételeit, az energiafelhasználást iskolánkban, a biotermékek elterjedtségét, használatát régiónkban, ivóvizeink állapotát Pápán és környékén, valamint a szennyvíz újrahasznosítását.
Kampeni tartózkodásunk nemcsak a munkáról szólt. A projekt célja az is, hogy megismerjük egymás régióját, iskolarendszerét. Így felfedeztük közösen a partnerintézményekkel Kampen szépségeit, voltunk Amszterdamban az Anna Frank házban, a Rijk és a Van Gogh Múzeumokban, hajókáztunk a csatornákon. A legnagyobb mégis az Északi-tengeri hajózás jelentette, amikor is láttunk fókákat a maguk természetes környezetében, majd ellátogattunk egy fóka-rezervátumba, ahol sebesült vagy beteg fókákat kezelnek. Ez a látogatás megerősített bennünket abban, hogy jó témát választottunk projektünkkel. az itt kezelt fókák attól betegedtek meg, hogy az általuk elfogyasztott halak szervezetébe túl sok toxikus anyag került a tengerből. Természetesen emberi szennyezés következtében!
A sok élmény mellett még egy nagy öröm és megtiszteltetés ért Bennünket. Francia testvériskolánk bejelentette, hogy kérte a Loire-menti Régiótól Iskolánk és a Guy Moquet Gimnázium testvérkapcsolatának hivatalossá nyilvánítását. Ez a megbecsülés és tisztelet kifejezése, melyhez kellett a 12 évi együttműködés, a tíz éve tartó projektmunka, a bizalom és a tisztelet egymás iránt.
A folytatásban most a projektmunka következik egészen 2012 áprilisáig, amikor is 40 diákunk utazhat Chateaubriantba, a projekt zárórendezvényére.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr483348769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása