A keresztényeknek át kell érezniük a közöttük lévő alapvető egységet és közösséget - mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke az ökumenikus imahét ünnepi nyitó istentiszteletén. A budapesti Szent István-bazilikában tartott vasárnapi liturgián Steinbach József, az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, református püspök is igét hirdetett. 

Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az ökumenikus imahét mottójaként is szolgáló igevers (1Kor 15,51) alapján a halál felett aratott krisztusi győzelem két következményéről beszélt. Ezek egyike a feltámadásunkat követő elváltozás, ami a megdicsőült test feltámadását jelenti, a másik pedig a földi életben történő megváltozás.

A püspök hangsúlyozta: az örök élet tágassága lehetőséget ad a keresztyén ember számára, hogy ne a világot kövesse, hanem tartalmasabban, értelmesebben, önzetlenebbül és krisztusi szeretettel éljen. Az egyházi vezető hozzátette: csak a Krisztusba vetett hit és az ebből fakadó újjászületés az, ami valódi változást hozhat világunkban, mert nem az emberi technikák, hanem csakis Isten Szentlelke végezheti ezt el a szívünkben.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek szentbeszédében (Jn 12,23–26) elmondta: a keresztyéneknek át kell érezniük az egymás közötti egységet és közösséget, fel kell ismerniük egymásban Krisztust, együtt kell keresniük üzenetének mélységeit és a közös tanúságtétel lehetőségeit. A katolikus egyházon belül a keresztyén egység kérdését is előtérbe helyező II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójára utalva hangsúlyozta: a keresztyéneknek a misszióban szolidárisnak kell lenniük egymással, hogy elhiggye a világ, Krisztus küldte őket. A katolikus egyházvezető a más vallásokra utalva hozzátette: „Ha együtt imádkozni nem is tudunk a más istent tisztelőkkel, a békéért, az igazságosságért, a szeretetért és a szabadságért mindannyian könyöröghetünk.”

Az istentisztelet liturgiájában igeolvasással, imádsággal és áldáskéréssel szolgáltak még evangélikus, baptista, metodista, anglikán, pünkösdi, görög katolikus és ortodox egyházi vezetők. Református részről az Apostoli Hitvallást Tarr Zoltán zsinati tanácsos, az elköteleződés imádságát Bóna Zoltán lelkipásztor, a MEÖT korábbi főtitkára vezette.

Az imahét füzete innen letölthető.

Forrás: refdunantul.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr753556678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása