Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete január 19-én látogatást tett Pápán, melynek keretében a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyüjteményeit is megtekintette. A refdunantul.hu, illetve a papa-ma.hu cikkét átvéve számolunk be az eseményről.

Izrael állam magyarországi nagykövete tett látogatást ma délután Pápán. A hivatalát tavaly szeptembertől betöltő Ilan Mor a közelgő holokauszt emléknap alkalmából és magyarországi körútja keretében érkezett a városba, hogy gazdagítsa ismereteit a vidéki magyar városok tekintetében is. Az izraeli diplomatát a Városházán dr. Áldozó Tamás polgármester, Boros Katalin köztisztviselő, valamint Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivői fogadták. Ilan Mor tárgyalást folytatott a polgármesterrel és a városi képviselő-testület tagjaival, megismerte a város történetét, átfogó képet kapott a folyamatban lévő beruházásokról és a város jelenlegi helyzetéről. 

A Városházán tett látogatását követően Ilan Mor a Pápai Református Gyűjteményekben folytatta ismerkedését a várossal. Megcsodálta a református templom impozáns épületét, majd az intézményben Köntös László gyűjteményi igazgató és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte az izraeli magyar nagykövetet. Köntös László a gyűjteményben őrzött ritka kincseket tárta a különleges látogató elé. Ilan Mor így kézbe foghatta az egyik legértékesebb dokumentumot, az imádságokat tartalmazó 14. századi, kisméretű kódexet, vagy a Huszár Dávid által Pápán 1577-ben nyomtatott könyvet, a Heidelbergi Káté magyar fordítását és fellapozhatta az 1841-ben alakult Képzőtársaság ún. Érdemkönyvét, amely Petőfi és Jókai kézírását őrizte meg az utókornak. A legmélyebb benyomást azonban – természetesen – egy 18. századi tóratekercs és Lőw Lipót pápai rabbi mellszobra tette a nagykövetre. Ilan Mor nem távozott üres kézzel.

A gyűjteményi igazgató vendégszeretete jeléül a Nemzeti Dal díszkeretbe foglalt angol fordítását adományozta Izrael magyar nagykövetének. A fordítás William Loew, vagyis Lőw Vilmos, Lőw Lipót fiának nevét fémjelzi. 


A pápai látogatás további eseményeiről fényképes beszámolót olvashatnak a www.papa-ma.hu oldalon.

forrás: www.papa-ma.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr263690643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása