A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája csapata III. helyezett lett a Gloria Victis Kárpát-medencei történelmi vetélkedőn, amely a Rákóczi Szövetség rendezésében 2011. okt. 23-án fejeződött be. Csapatunk tagjai:  Aczél Benedek, Annabeth Ruth Bendix Nielsen és Varga Kristóf, felkészítőjük Goór Judit.

Az öt legjobb csapat - Gödöllőről, a kárpátalji Nagyberegről, a délvidéki Óbecséről, Miskolcról és Pápáról - négynapos jutalomkirándulásban részesült, melyre 2012. márc. 1-4. között került sor a Délvidéken.Az útvonal a következő helyszíneken haladt végig: Szabadka  - Magyarkanizsa - Óbecse - Szenttamás - Temerin - Bács - Újvidék - Pétervárad - Székelykeve - Szendrő - Keve - Zimony - Nándorfehérvár - Hertelendyfalva - Nagybecskerek - Elemér.

Az élménydús kirándulást Lados Balázs budapesti földrajz-történelem szakos tanár vezette. A diákok és felkészítő tanáraik műemlékeken kívül három magyar tannyelvű iskolát és több magyar egyházközséget is meglátogattak. A Kárpát-medence, sőt a világ leggazdagabb termőföldjén mindenütt a magyar történelem drámai eseményeivel találkoztak: a törökellenes küzdelmekkel, a világháborúkkal, a magyarellenes megtorlásokkal és a délszláv háború be nem hegedt sebeivel. Koszorúkat helyeztek el az emlékműveknél. A pápai diákok kapták feladatul, hogy a temerini 1944-45-ös áldozatok emlékművénél koszorúzzanak. 

Számos délvidéki közéleti szereplővel és történésszel találkozhattak személyesen, többek között Ágoston Andrással és Csorba Bélával, valamint az újvidéki Agapé Kiadó vezetőjével, Harmat Károllyal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr804316549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása