90 éve, 1926-ban született Kövy Zsolt református lelkész, aki a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója, a Pápai Református Kollégium főigazgatója, Pápa város alpolgármestere volt. Az évforduló kapcsán egy személyes visszaemlékezésekből szőtt rendezvényen tisztelegtek emléke előtt a Pápai Református Gyűjteményekben.

 

 

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke rövid imával kezdte az alkalmat és köszönetet mondott a szervezőknek, a jelenlevőknek és az emlékezőknek is, hogy megidézik Kövy Zsolt alakját, aki mindig hittel, reménységgel, örömmel és hálaadással végezte szolgálatát.

 

Köntös László gyűjteményi igazgató beszélt arról a meghatározó élményéről, hogy Kövy Zsolt nevét előbb ismerte, mint személyesen találkozhatott vele. találkozhatott. A Reformátusok Lapja munkatársaként 1982-ben látogatott Pápára, és megtapasztalhatta, hogy Kövy Zsolt miként képviseli az akkor nem létező Pápai Református Kollégiumot, annak szellemiségét. Hitt abban, hogy a kollégiumnak nem lehet vége és ez a mély hit sokaknak adott erőt a reménytelenségben, mondta Köntös László. - Példája volt a kitartásnak és a hűségnek és kívánom, hogy évszázadokig példaként tekintsenek rá - tette hozzá.

 

Dr. Áldozó Tamás polgármester is Kövy Zsolthoz fűződő személyes emlékeit idézte fel. Azokat a momentumokat, amikor az akkori Petőfi Gimnázium diákjaként a gyűjtemény könyvtárában először találkozott Kövy Zsolttal, aztán amikor a focimeccseken futottak össze, a rendszerváltás után pedig a politika sodorta őket egymás közelébe. Áldozó Tamás a Fideszben, Kövy Zsolt pedig az MDF-ben tevékenykedett. 1990 októberében az önkormányzati választások kapcsán került sor arra az egyeztetésre, ahol - bár a két párt szemben állt egymással - a város érdekében félre kellett tenni a sérelmeket. Ebben a kiegyezésben kulcsszerepe volt Kövy Zsoltnak, emlékezett a polgármester, ennek is köszönhető többek közt, hogy ő lett az alpolgármester-jelölt, s aztán el is nyerte ezt a pozíciót.

 

- Nem volt könnyű feladata, de alpolgármesterként a nyugalma és a megértése segítette abban, hogy azt az időszakot jellemző feszültségeket, ellentéteket lehetőség szerint elsimítsa. Sosem láttam sértődöttnek, dühösnek, mindig nyugalmat, bölcsességet sugárzott. Vannak máig ható kezdeményezései, így például a losonci, kampeni és a kovásznai együttműködés, partnerkapcsolat - mondta dr. Áldozó Tamás.

 

Szalayné Gubricza Emese nyugalmazott gyűjteményi munkatárs nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de Kövy Zsolthoz fűződő emlékeit papírra vetette, ezeket Mezei Zsolt olvasta fel. Gyűlölte a zsarnokságot és az igazságtalanságot, írta egykori kollégájáról Szalayné Gubricza Emese. Felidézte azt az érdekes epizódot is, ami azt mutatja, hogy mennyire elszánt volt Kövy Zsolt, ha a kollégiumról volt szó. 1989-ben Pápára érkezett Glatz Ferenc, az akkori kulturális miniszter, aki a református könyvtárba is ellátogatott. Az akkori egyházi vezetés szigorúan megtiltotta, hogy a kollégium visszaadásáról bárki is beszéljen a miniszterrel. Kövy Zsolt a könyvtár kiadványaiból egy ajándékcsomagot állíttatott össze, melybe egy levelet rejtett. Ez a levél indította el a Pápai Református Kollégium visszaadásának ügyét - írta az egykori kolléga.

 

Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató úgy fogalmazott számos részletre kiterjedő előadásában, hogy csodálta és tisztelte Kövy Zsolt tenni akarását, kitartását, a közösségért való önzetlen áldozatvállalását. Egyénisége, tudása, tájékozottsága példa ma is, a Kárpát-medence magyarságának hűséges szolgálata jellemezte tevékenységét. Hitvallása, életműve, konok következetessége, jellemének szilárdsága méltóvá teszi őt az utókor tiszteletére is, mondta a megemlékezésen egykori munkatársáról, Lackovits Emőke.

 

Halászné Kapcsándi Szilvia Kövy Zsolt igazgatósága alatt lett a Pápai Református Gyűjtemények munkatársa, s ma ő itt az egyetlen, aki még aktív és vele dolgozott. Halászné Kapcsándi Szilvia meghatottan emlékezett bölcs tanítójára, akinek elültette benne az egyház és a gyűjtemény iránt elkötelezettség csíráját. - Mindig azt mondta, hogy a fiatalok jelentik a jövőt, bízott abban, hogy a múltból megmentett örökséget mi fiatalok továbbvisszük, életet lehelünk bele, majd új rügyet fakasztunk belőle – fogalmazott az egykori kolléga, tanítvány. De nem csupán az emlékek segítségével idézték fel Kövy Zsolt alakját, a résztvevők megtekinthették azt a beszélgetést is, melyet Halászné Kapcsándi Szilvia készített vele. 

 

A rendezvény végén a család nevében Kövy Rózsa mondott köszönetet a méltó megemlékezésért.

Forrás: http://refdunantul.hu/hir/mutat/17282/

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr938707518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása