Idén nyáron lehetőségünk nyílt néhány felejthetetlen napot töltenünk Londonban, Párizsban és Brugge-ben.

Utazásunk június 25-én kezdődött, amikor kis csapatunk, kiegészülve balassagyarmati, nagykanizsai és hatvani diákokkal elhagyta Pápát, és elindult, hogy felfedezzen három másik országot. A majdnem egy napos buszozást kompenzálta első megállónk, egy kis ékszerdoboz, Brugge.

                A középkori városban egy napot töltöttünk. Az aprócska házak még apróbb ablakain lógó díszes csipkefüggönyök miatt többször is meg kellett állnunk, hiszen mindenki szeretett volna mindent megörökíteni. De nem csak a csipkefüggönyök és a keskeny, csúcsos homlokzatú házak, hanem a templomok és a monumentális építmények (például a városháza) is helyet kaptak programunkban. Aki Brugge-ben jár, nem hagyhatja ki a waffelt és a sült krumplit. Mi sem tudtunk ellenállni a csábító finomságoknak. Szabadidőnkben felfedeztük a romantikus utcácskákat, a hangulatos kávézókat, a középkori városközpontot. anglia_2016_1.jpg

                Bármennyire is megszerettük a belga városkát, tovább kellett mennünk, hiszen ez még csak az első nap volt. Ezért buszra szálltunk, hogy Franciaországban elfoglaljuk az első szállásunkat. Első éjszaka a fáradt csapat egy Formula1 hotelben szállt meg, ahol kipihentük a majdnem egy napos utat és a városnézést.

Másnap korán reggel kompra szálltunk, majd másfél órás út után már Dover fehér sziklái magasodtak fölénk.

anglia_2016_2.jpg

Tizenegy óra körül már a második kisvároshoz, Canterburyhez, Anglia egyik zarándokhelyéhez érkeztünk. Az időnk nagy részét itt a Canterbury katedrális feltérképezésével töltöttük. Bent a katedrálisban a szerencsével határos módon meghallgathattuk a katedrális káplánjának óránként tartandó beszédét. A beszéd a békéről, a béke megőrzéséről és Jézus az emberek és a közösség életében betöltött szerepéről szólt. A beszéd végén a hallgatóság együtt szavalta a Miatyánkot, amelyet a refis diákok (köszönhetően angoltanáraiknak) kívülről tudtak.

                A napunk igazán sűrű volt, hiszen miután végigjártuk a világörökség részét képező Canterbury katedrálist (a Szent Ágoston apátsággal és a Szent Márton templommal), még a Leeds kastélyba is benéztünk, sőt el is tévedtünk. De csak az útvesztőben. A kastély teljesen berendezett a korabeli használati tárgyakkal, a kastélypark pedig kifejezetten a sportolni vágyóknak kedvez, hiszen a golf mellett még sok más szabadidős lehetőség (például tenisz) áll az ide látogatók rendelkezésére.

anglia_2016_3.jpg

                Ezt követően célba vettük a Leysdownban található Holiday Parkot, hogy elfoglaljuk szállásunkat. A tizenhárom fős pápai csapat két lakókocsit kapott, amely három kétfős hálószobát, egy fürdőt, egy mosdót, kis konyha és nappali részeket tartalmazott. Esténként két szabad program közül választhattunk. Mindösszesen egy utcát kellett sétálni, hogy leérjünk a tengerpartra. Ha nem késő este értünk vissza a szállásra, akkor általában ez volt a legnépszerűbb időtöltés. A másik lehetőség viszont egy közösségi ház volt, ahol a többi lakó tartózkodhatott, beszélgethetett, bingózhatott és (az Eb-re való tekintettel) focit nézhetett.

 blog_2016_4.jpg

Másnap reggel fél nyolckor megkezdtük utazásunk fő részét. Megérkeztünk Londonba. Különleges látvány tárult elénk: balról előző piros, emeletes buszok, az óriáskerék a Temze mellett, a hatalmas óratornyok, az apátság, ahol a királyokat koronázzák. Már az első nap rengeteg helyet, történelmi eseményt és személyt ismertünk meg.

                 Az első londoni megállóhelyünk a Buckingham-palota és az őrségváltás volt.

blog_2016_5.jpg

                Miután minden őr elfoglalta a helyét, mi is letelepedtünk egy közeli parkba, ahol megebédeltünk, majd a Westminster-apátság felé vettük az irányt. A III. Henrik által felújított templom leginkább a királykoronázásokról és a királyi esküvőkről híres. Itt koronázták például II. Erzsébetet és itt kelt egybe Vilmos herceg és Katalin hercegnő is. Érthető, hogy a templom ennyire népszerű, hiszen belső pompája, a templom felépítése és akusztikája vonzza az ide látogató turistákat. Az apátság kiválóan felkészült a látogatók fogadására, hiszen az angol nyelvű tájékoztatón kívül a német, francia, magyar és más nyelvű vendégek is anyanyelvükön olvashattak, illetve a magnófelvételes tárlatvezetésnek köszönhetően hallhattak is a Westminster-apátság történetéről és érdekességeiről. Az apátság a királysírokon kívül több író, költő (Chaucer, Browning, Dickens) és zeneszerző (Händel, Purcell) sírhelyét őrzi, de találkoztunk Shakespeare, Milton, Burns és Kipling emlékművével is. Újabb kellemes meglepetés volt számunkra, hogy itt is csatlakozhattunk egy imához, amelyet minden órában megtartanak.

anglia_2016_6.jpg

                A napunk vége felé a Trafalgar téren kaptunk szabadidőt, ahol a Nelson admirálist ábrázoló emlékoszlopot és az azt körülvevő oroszlánokat néztük meg. Az oroszlánok érdekessége, hogy évekkel később kerültek a szobor alá és, hogy igazi oroszlánról mintázta a szobrokat a készítő. A mozgalmas napot a London Eye-al tett utazás koronázta meg. Bár a fél órás menetidő alatt szinte végig esett az eső, és a horizont sem volt túl széles, de a Temze és környéke szédületes látványt nyújtott.

anglia_2016_7.jpg anglia_2016_8.jpg

 

  anglia_2016_9.jpg

anglia_2016_10.jpg

A második napot Londonban Madame Tussaud panoptikumával kezdtük. A múzeumban nemcsak a tömeg volt nagy, hanem a mi lelkesedésünk is. Minden szintet végigjártunk, de leginkább az interaktív kiállítások tetszettek a csoportok nagy részének (a 4D-s mozi és a Spirit of London állandó, valamint a Star Wars szezonális kiállítás).

                A következő napirendi pont a British Múzeum volt, ahol főleg az egyiptomi kiállítást néztük meg, de az afrikai és az ázsiai termek is nagy népszerűségnek örvendtek. Sajnos, nem volt túl sok időnk, hiszen akár több napot is el lehetne tölteni ott, de szerencsére a legfontosabb dolgokat és az érdekességeket sikerült végigjárnunk. A múzeumban tett látogatás után az Oxford Streeten fogyaszthattuk el az ötórai teánkat, hangulatos kávéházakban és cukrászdákban.

                Csütörtökön Windsorba utaztunk, s megtekintettük a világ legnagyobb jelenleg is használt kastélyát.(Nem volt könnyű bejutnunk!) Napunkat a Természettudományi Múzeum és Greenwich meglátogatása zárta. Greenwichben nagyszerű kilátás nyílt a Temzére és a City modern épületeire, ebben gyönyörködtünk és persze lefotóztuk a Királyi Obszervatórium óráját és egymást, amint egyik lábbal a nyugati, másikkal a keleti félgömbön állunk.

A legutolsó londoni napunk már nem hasonlíthatott az előzőekhez, hiszen itt már csak a Towert néztük meg, az ott található koronaékszereket, fegyvergyűjteményt, illetve a híres hollókat, melyeket nagy gonddal etetnek és őriznek. (A saját névvel rendelkező madaraknak külön gondozójuk van, az ún. Ravenmaster.) A monda ugyanis úgy tartja, ha a Towerből kirepülnek az ott élő hollók, akkor elpusztul a monarchia, a birodalom, Anglia jóléte odavész.

                Még egy utolsó pillantást vetettünk a Tower Bridge-re, majd elindultunk vissza a kompállomásra, hogy az éjszakát egy másik francia Formula1 hotelben töltsük, a másnapot pedig a fővárosban.

                Mivel az első komp a szemünk láttára ment el, nem értük el világosban Párizst, aminek hihetetlenül örültünk, hiszen a Fények Városa a szemünk előtt öltözött fel éjszakai pompájába.

Párizst a Diadalív felől közelítettük, a Szajnában és a hídjaiban gyönyörködtünk. Az egyik fő nevezetesség, a Notre-Dame volt az útitervünk szerinti első megálló. A templom kívül-belül gyönyörű, nem csoda, hogy rengeteg turista várta, hogy beléphessen a rózsaablakokkal díszített gótikus stílusú katedrálisba. Utunkat megannyi híd keresztezte, amelyek roskadoztak a szerelmesek lakatjaitól. (Sajnos, az egyik híd már nem bírta el ezt a sok lakatot, ezért el kellett távolítani azokat.)

                Az egyik legjobban várt párizsi program (természetesen az Eiffel-torony mellett) a Louvre volt. Sajnos a feszített tempó miatt itt is a vártnál kevesebb idő állt rendelkezésünkre, de a Mona Lisa és a Vénusz azért mindenki fényképezőgépén megtalálható volt.

 

anglia_2016_11.jpg anglia_2016_12.jpg

 

anglia_2016_13.png

                Ugyan eleredt az eső és fáradtak voltunk, az utazás utolsó programját, az Eiffel-torony megmászását (többen szó szerint véve) még megtettük. A hosszan kanyargó sorokat és a sok biztonsági ellenőrzést „legyőztük”, a csodás látvány kárpótolt bennünket… Még egy utolsó pillantást vetettünk Párizs szimbólumára, aztán magunk mögött hagytuk ezt a nyolc napot.

                Köszönet a szervezésért Budai Gabriella tanárnőnek!

Erdős Hajnalka

10.C

Najroda 2016.07.26. 11:03

HATÁRTALANUL

Iskolánk 11.C osztálya a Határtalanul pályázat keretében a 2015/2016-os tanévben erdélyi kiránduláson vett részt, és vendégül látta a Kolozsvári Református Kollégium Gimnáziuma diákjait. A program során készült videódokumentumokat a pályázat kiírásának megfelelve ezúton tesszük közzé. Köszönjük a pályázati támogatást!

 

 

Najroda 2016.06.19. 00:23

Mária Maraton Pápán

A Mária Út Egyesület Mariazell és Csíksomlyó között zarándoklatot, pontosabban maratonfutást, illetve kerékpározást szervezett, amelynek résztvevői június 22-én érkeznek városunkba. 2017-től verseny formájában hagyományt kívánnak teremteni a rendezvényből.

Felhívjuk diákjaink figyelmét, hogy június 22-én 15.40-re pápai tanulóink - ha módjukban áll - legyenek szívesek, jöjjenek el a Katolikus Nagytemplom előtti szökőkúthoz, ahol Fodorné Nagy Bernadett várja őket, hogy közösen vegyenek részt a sportos zarándokok fogadásában. Kérjük, hogy a piros refis pólójukba öltözzenek.

A részletekről az alábbiakból lehet tájékozódni:
mariamaraton1.jpg
mariamaraton2.jpg

Intézményünk, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakközépiskolája és Diákotthona törvényi kötelezettségének eleget téve közzé teszi az intézmény kezelésében lévő alapítványok éves beszámolóit.

Pápai Református Gimnázium Közhasznú Alapítvány

Vajda Pál Alapítvány

Dr. Szakál Sándor Alapítvány

Gáty Alapítvány

Köszönet az alapítványok 2014. évi 1 %-os támogatásáért

 

Najroda 2016.05.26. 15:45

Franciaországi kalandok

2016. január és áprilisa közt ismét lehetősége volt három diákunknak franciaországi testvériskolánkba látogatni, a chateaubriant-i Lycée Guy Moquet-ban tanulhatott három teljes hónapig Domonkos Anna (10.B), Horváth Eszter (11.A) és Szarka Liliána Fanni (12.M). A következőkben Horváth Eszter beszámolóját olvashatják.

Az idei franciaországi tartózkodás több szempontból is egy rendkívül meghatározó pont volt eddigi refis tanulmányaim alatt. Nemcsak nyelvet és kultúrát, hanem önállóságot, alkalmazkodást, tiszteletet és sok más olyan tulajdonságot tanulhattam, ami ilyenkor velejárója az emberek iránti toleranciaküszöb szélesítésének.
Fogadócsaládom már kilencedikes ott tartózkodásom során megismertem, és nagyon örültem neki, hogy ismét befogadnak. Fogadónővérem, Julie, a tavalyi nyáron látogatott hozzánk egy hétre, ami során én mutattam meg neki Magyarország és a Felvidék nevezetességeit, rajta kívül pedig még három fogadóbátyám volt, és egy egyéves, aranyos unokahúgom, Lilwen,  aki Sébastien bátyám kislánya. A népes családot fogadóapukám, Claude, és fogadóanyukám, Colette tartotta össze. Az iskolán kívül időm nagy részét velük töltöttem, úgyhogy igazán a család tagja lettem, a gazdaságban dolgoztam, hétvégente pedig Bretagne-ban, Normandiában és a Loire mentén kirándultunk.

img_5608.JPG

 Családommal húsvétkor

Az iskola mind oktatási rendszerében, mind felépítésében teljesen más, mint nálunk. Nagy pozitívumot jelentettek számomra a történelem órák, ahol sok tömény anyag és évszámok helyett gondolkodni tanultunk a történelem menetéről, átfogóan, hasonló történelmi helyzetek összehasonlításával beszéltünk egy-egy anyagról, illetve hasonló élményt nyújtottak a spanyol irodalom órák is, ahol rendkívül érdekes dolgokról tanultunk a latin-amerikai, frankofón és spanyol irodalomról a középkortól kezdve, és szegényes (azaz semmilyen) spanyol tudásom ellenére is szervesen részt tudtam venni az órákban.
A többiekkel együtt írtam a dolgozatokat, közösen találtuk ki a projektmunkákat és vettem részt a két órás testneveléseken. A tesi is a kedvenceim közé tartozott, mivel 6-7 órán keresztül ugyanazon sporttal foglalkoztunk, úgyhogy most már elmondhatom magamról, hogy alapszinten tudok kézilabdázni, például.
Egy másik nagy kontrasztot képező dolog volt a hazai és a franciaországi iskola közt a menza. Ott egy és fél óránk van az evésre, és nagyon gazdag, egészséges ételt kapunk, a menza például csak a szezonidény szerinti zöldségeket teszi a tányérunkra. (Az állításomat fogja egy kissé cáfolni a következő kép...)

img_4813.JPG

Az irodalomtanárom, aki a latintanárom is volt egyben, miután felfedezte, hogy szeretem a színházat, kétszer is elvitt! Egy francia íróról, Romain Garyről szólt az a darab, ami a legjobban tetszett a három hónap alatt.
Hétvégente sokszor aludtam a barátaimnál, ezen kívül még Nantes-ba jártam időt tölteni, vásárolni velük. A családommal kirándultam és utaztam a legtöbbet. Nantes közel volt, így ott voltam a legtöbbször, és az az a város, ahol már magam is el tudnék tájékozódni, viszont voltunk még Angersban, ahol a városon kívül egy jó kis hétvégi bolhapiacot is sikerült kifognunk, valamint a Mont-Saint-Michelnél, és mindenféle kisebb falvakban, városokban hozzánk közel.

img_4955.JPG

Nantes-ban a Szépművészeti Múzeumnál

Hazautazásom előestéje egy elég szomorú ünnep volt. Fogadóanyukám a kedvencem készítette vacsorára, és miután sikerült mindent bepakolnom, a személyes ajándékokból kiderült, hogy a családomnak ugyanúgy fogok hiányozni, akárcsak ők nekem. Ha most erre a három hónapra gondolok, nagyon hálás vagyok a Refinek, elsősorban Pitó Katalin tanárnőnek ezért a lehetőségért. Az ő kitartó munkája nélkül nem mehetne ki évente 3-4 diák tanulni, és egy busznyi refis kirándulni ebbe a csodás országba.

Merci beaucoup!

 img_5157.JPG

Általam készített gulyás és túrógombóc a családomnak!

img_4923.JPG

Fogadóanyukám szülinapját ünnepelve

90 éve, 1926-ban született Kövy Zsolt református lelkész, aki a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója, a Pápai Református Kollégium főigazgatója, Pápa város alpolgármestere volt. Az évforduló kapcsán egy személyes visszaemlékezésekből szőtt rendezvényen tisztelegtek emléke előtt a Pápai Református Gyűjteményekben.

 

 

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke rövid imával kezdte az alkalmat és köszönetet mondott a szervezőknek, a jelenlevőknek és az emlékezőknek is, hogy megidézik Kövy Zsolt alakját, aki mindig hittel, reménységgel, örömmel és hálaadással végezte szolgálatát.

ballagas_kezdo.jpg

A fotóra kattintva megnyílik képtárunk.

Farkas Gergely, 2016-04-24 14:21:33

 A Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Kollégium közössége együtt adott hálát Istennek április 24-én vasárnap, a Pápai Református Templomban tartott istentiszteleten, a kollégium épületegyüttese felújításának kezdetén.

 Régóta tervezett, sok imádsággal, előkészítő munkával kísért beruházás kezdődhet meg a dunántúli reformátusság szívében.Az ünnepi istentiszteleten Steinbach József püspök a Filippi 1, 1-2 alapján hirdette Isten Igéjét. Igehirdetésében hangsúlyozta, hogy Pál apostol arra mutat rá, hogy mennyi mindenük van a Krisztus-hívőknek: „Mennyei gazdánk van, szentségünk és hitelességünk van, lelki otthonunk van, Megváltó Jézusunk van - gazdagon megajándékozott emberek vagyunk!“Balog Zoltán miniszter beszédében kiemelte, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy van mit felújítani, de hangsúlyozta, hogy a feladat nem csak a megőrzés, hanem a régi hagyományra alapozva, annak folytonosságában, a 21. század nyelvén, élettel kell megtölteni azt és a jövőt kell építeni. Magyarország Kormánya ezt a munkát támogatja, amikor segítséget nyújt a Pápai Református Kollégium felújításához.A beruházás első ütemében, 2017 nyaráig, a Pápai Református Gimnázium épületének külső-belső épületenergetikai és gépészeti megújítása történik meg, valamint a Pápai Református Ótemplomban a kor kívánalmainak megfelelő, látványos egyháztörténeti múzeum jön létre. A munkálatok 953 millió forintos állami támogatással valósulnak meg.


Az ünnepi istentiszteleten az Egyházkerület és a Pápai Református Kollégium közössége megemlékezett Kovács Péterről, a gimnázium néhány napja elhunyt igazgatóhelyetteséről, aki a Pápai Református Gimnázium újraindításának kezdetétől az iskola pedagógusa volt, 2011-2013 között pedig megbízott igazgatóként vezette az intézményt.

Az ünnepi istentiszteleten részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár - országgyűlési képviselő, Pápa Város képviseletében, Unger Tamás alpolgármester, Pápa Város oktatási-kulturális intézményeinek vezetői, a testvéregyházak képviselői, a Dunántúli Református Egyházkerület esperesei és egyházmegyei gondnokai, az Egyházkerületi Tanács tagjai, Dr. Márkus Mihály a Dunántúli Református Egyházkerület tiszteletbeli püspöke, a Pápai Református Kollégium tagintézményeinek vezetői, munkatársai és hallgatói.


Az istentiszteleten szolgált a Pápai Református Teológiai Akadémia kórusa, a liturgiában Köntös László főjegyző, Bellai Zoltán főtanácsos, Dr. Vladár Gábor rektor és ifj. Márkus Mihály helyi lelkipásztor vett részt.

Fénykép: Kecskés Róbert

Forrás: http://refdunantul.hu/hir/mutat/17225/

csoportkeep.jpg

A fotóra kattintva megtekinthető a képtár.

 

Najroda 2016.05.01. 14:25

Örömünnep

helikon_2016kicsi.jpg

A keszthelyi Helikoni Ünnepségeken remek eredményeket értek el diákjaink:

Horváth Eszter (11.A) Irodalmi alkotás kategória ARANY fokozatú minősítést,
Lőwenberger Patrik (13.M) Vizuális művészete kategória ARANY fokozatú minősítést,
Németh Ferenc (12.C) Komolyzene- Hangszerszóló kategória EZÜST fokozatú minősítést ért el.
Gratulálunk sikerükhöz!