fair_play_cup_2016.jpg

Iskolánk VI. korcsoportos labdarúgó csapata 2016.11.14-én Ajkán vett részt a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Fair Play Cup elnevezésű labdarúgó amatőr kispályás tornán. Ezen a rendezvényen hivatásos, igazolt labdarúgók nem szerepelhettek. Csapatunk egész nap színvonalasan és taktikusan játszva a 2. helyezést szerezte meg. A döntőben két egyenrangú csapat mérkőzésén a szerencsésebb csapat győzött hétméteres büntető rúgások után.
Eredmények:
 
Pápai Református Koll. Gimn. - Bródy, Ajka 1:0
PRKG. - Molnár G., Ajka 5:0
Döntő: Kisfaludy S., Sümeg - PRKG. 1:1 hétméteresekkel 3:1
A csapat tagjai: Németh Tamás, Burján Ernő András, Herenkovics András, Ari Ádám, Horváth Gergely, Horváth Gáspár, Nagy Kristóf, Szász István, Lucza Levente, Palágyi Ákos, Somogyi Máté
Felkészítő tanár: Győrvári Gábor 
Gratulálunk!!!
Nemzeti szabadságharcunk 60. évfordulója alkalmából Pápa városa a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban október 27-én délután városi vetélkedőt rendezett. A sokrétű, változatos feladatokat legfelkészültebben és legtalpraesettebben tanulóink oldották meg.
Ari Ádám, Bóka Kristóf, Leskó Vanda, Porkoláb Vivien, Szűcs Mátyás és Vida Noémi alkotta csapatunkat, mindannyian 12. évfolyamosok.
Felkészítő tanáraik: Goór Judit és Pál Judit.
Gratulálunk sikerükhöz! Köszönjük, hogy a versenyre történő felkészülés áldozatával méltóképpen fejezték ki tiszteletüket az 1956-os forradalom hősei előtt.

86. kulturális programját tartotta szombat este a tapolcafői református templom. A művészetbarát közönséget évek óta megmozgató Tapolcafői Zenélő Esték és Templomgaléria programsorozat részeként ezúttal Kerpel Péter művész-tanár alkotásai kaptak helyet a templom falain, s mellé a celldömölki Régizene Trió hangversenye varázsolt meghitt hangulatot a művek befogadásához. 

A megjelenteket Apostol Pál lelkipásztor köszöntötte
Kerpel Péter Várpalotán született. Az ösküi általános iskola után középfokú tanulmányait a várpalotai Thuri György Gimnázium rajztagozatán végezte, majd felsőfokú végzettségét a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte meg, miközben a Medgyessy-kör meghatározó egyéniségei, Bíró Lajos festőművész és Szabó László grafikus formálták vizuális szemléletét. Első diplomája után a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerezte meg kitüntetéses rajztanári másoddiplomáját. Munkáját 1994 szeptemberében kezdte meg a Pápai Református Kollégiumban biológia-földrajz-rajz szakos tanárként. 
A művész-tanárnak az elmúlt időszakban Pápán, Ajkán, Veszprémben és környéken több egyéni és csoportos, 2003-ban Budapesten a Magyarok Házában egyéni kiállításon mutathatta be műveit. A tárlatokon a grafikák mellett fotók és festmények is láthatóak. 
-A művész számára ünnep az, amikor kiállíthatja műveit. Én általában nyári szünetben alkotok. Ekkorra kialakul, hogy mit szeretnék elkészíteni, rákészülök, megveszem a hozzávaló anyagokat, majd elkezdem a munkát. Rendszerint a helyszínen készítek vázlatot, skicceket, de gyakran fotók alapján dolgozom. Természetesen otthon is szoktam alkotni, tanítás után, amikor hazamegyek, örömmel ragadok ecsetet – mondta Kerpel Péter, aki hozzáfűzte, a Pápa-Tapolcafői tárlat újdonsága az akvarellek és a csillagködök ihlette olajképek. 

Kerpel Péternek ez a harmadik kiállítása a templomban
A kiállításon a varázslatos Tihanyba és a mesés Erdély tájaiba nyerhetünk bepillantást, miközben a fotókon a Szentföldön szerzett élmények jelennek meg. Grafikai alkotásain két lányát ábrázolja. 
-A grafikákon mindig emberalakokat jelenítek meg, néha szürreális és szimbolista ábrázolásban. Az olajfestésben azt szeretem, hogy jól alakítható, formálható. Mint biológia-földrajz szakos tanár, a távcső fantasztikus csillagköd képeit meglátva, azonnal beindult a fantáziám, s az elképesztő távoli világot ábrázoltam, gyönyörű színekkel. Nekem ezek a csillagködök nagyon tetszenek, s szerintem izgalmasak is ecsetes olajfestéssel ábrázolni. 

A tárlatmegnyitón Kincses László szavalt
A tárlatmegnyitón Marosi Diána művész-tanár elmondta, Kerpel Péter képeiben közös az alkotásban aprólékos, érzékeny kidolgozás, a finom játékosság és a derű.  A művészet- legyen bárminemű műalkotásról szó- a felismerés, a ráismerés öröme, az a pillanat, amikor átérezzük a művészet- a másik emberrel való közösségünket, azonosságunkat az alkotáson keresztül. Hiszen ugyanazt gondoljuk, érezzük, amit ő, vagy új gondolatokat, érzéseket indít el bennünk. 
Kerpel Péter 33 képből álló kiállítása november 12-ig tekinthető meg.

Forrás: papa-ma.hu

 

 

Najroda 2016.10.26. 00:43

Re:formáció

 

Diákjaink részt vesznek a "Re:formáció - Kulturális kincskereső " című komplex műveltségi vetélkedőn.

A versenyben ismerendő szakirodalom nagy részét az alábbi linken érhetik el a versenyzők:

Tudástár

A link Crome böngészővel biztosan működik. Az általános iskolásoknak szánt segédanyag külön mappában található.

Örömteli és sikeres felkészülést kívánunk!

Najroda 2016.10.06. 11:55

A forradalom lánya

Kedves Magyar Diákok!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ajánljuk fel „A forradalom lánya" című könyvemet ajándékba minden magyarországi és határon túli iskola és diák számára. A regény a forradalom napjai alatt játszódik, kitalált történet, de ragaszkodik a történelmi hűséghez. Főhőse, Barna Izabella 14 éves diák valóságos személyről mintázott képzeletbeli figura.

                Célunk, hogy a magyar diákok közelebb kerüljenek '56 örökségéhez, és részt vegyenek a Barna Izabella esszéíró versenyen. A verseny és a könyv főhősének névadója Barna Izabella 1944-től 1956-ig Magyarországon, Balástyán élt, '56 novemberében emigrált családjával Amerikába. Ma kettős állampolgár és sikeres vállalkozó. Szívügye, hogy a magyar fiatalok megismerjék a pesti srácok küzdelmeit Barna Izabella történetén keresztül. Ezúton örömmel hirdetjük meg a róla elnevezett, középiskolásoknak szóló, a regényhez kötődő esszéíró versenyt.

                A pályázó feladata: a regény elolvasása után 3 oldalnyi esszé, azaz a mű nyomán született gondolatok megfogalmazása, leírása.

A regény ingyen letölthető 2016. október 23. és december 25. közt a weboldalamról:

www.approaching-my-literature.com

                A pályázat jeligés. Mellékeljenek zárt borítékban adatlapot: a pályázó neve, életkora, a közép- iskola neve és címe; valamint aláírt eredetiségnyilatkozatot.

Díjazás: az első díj 600 USA dollár, második díj 300 USA dollár, III. díj 100 USA dollár.

Beküldési határidő: 2016. december 25.              Eredményhirdetés: 2017. március 15.

A pályázatokat a következő címre kell küldeni:

                PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma            Barna Izabella esszépályázat

                3980 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.

Sok sikert a felkészüléshez és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünnepléséhez.

                                                                                                                                             Hargitai Péter   

                                                                                                                             szerző, pesti diák, 1956

 2017. január 1-től változik az érettségi vizsga. Ennek részleteit az alábbi linkekre kattintva lehet tanulmányozni.

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16123.pdf

 

ars_sacra_a4_2016.jpg

Szerző: Mayerné Pátkai Tünde

 

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét. 

 

Elhangzott Rab Zsuzsa Tövisek közt sajlódott gyenge liliom című költeménye Cserneczky Zalán, Edvy Roland és Kerpel Péter 11.C osztályos tanulók tolmácsolásában.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tanévnyitó beszéde után Dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte az alma máter közösségét, és felolvasta Steinbach József püspök köszöntő levelét is, aki elismerését fejezte ki az emelt szintű érettségi vizsgákon 80% fölötti eredményt elért diákoknak és az őket felkészítő tanároknak. Külön is kiemelte Varga-Umbrich Eszter nemzetközi fizika versenyen megszerzett ezüstérmes helyezését.  Az évnyitó ünnepség felemelő pillanata volt az új diákok és tanárok eskütétele, valamint az erre az alkalomra szerveződött tanári kórus szolgálata. 

 

Az ősiségének 486., a rendszerváltoztatás utáni újraindulás 26. tanévét megkezdő intézmény történetének jelentős fordulópontja lehet ez az iskolai esztendő.  Balog Zoltán miniszter úr áprilisi látogatásakor nyilvánosságra került a hír, hogy jelentős kormányzati támogatással megtörténhet a gimnázium épületének felújítása, amelynek kezdete éppen szeptember végére várható. Így a 25 évvel ezelőtti hőskorszak összekapcsolódik a jelen eseményeivel, mintegy újra megélhetővé téve a pápai kollégium feltámasztásáért végzett  munka lázas buzgalmát. A tanév első felében a főépület központi és Jókai utcai szárnyát újítják fel, majd a Séllyei utcai oldal következik. Emiatt az oktatás két külső telephelyen is zajlik, az Ókollégiumban és a régi Fiúinternátusban is lesz oktatás.

A tantestület igyekezett felvértezve indulni a kihívásokkal teli tanévnek. Meghívott vendégként Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár magával ragadó előadása az érzelmi nevelés fontosságáról új lendületet adott a szakmai, módszertani munkához.

A tanév első napján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke a diákok számára tartott előadásában pedig az Isten iránti szeretetből fogant jócselekedetek, az önzetlen segítség lehetőségeire és példáira mutatott rá, buzdítva erre a pápai refiseket is. 

Imádkozunk azért, hogy Isten áldása kísérje az intézmény külső és belső megújulását, az itt folyó embernevelés nemes kihívásait. 

 

Najroda 2016.09.01. 14:00

Kulcs a neveléshez

A Pápai Református Kollégium középiskolai nevelőtestülete tanári csendes nappal hangolódott az újabb tanévre. Augusztus 30-án a Teológia konferenciatermében vett részt Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadásán, amely az érzelmi intelligencián alapuló pedagógia lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Az élménydús előadás nemcsak remek hangulatú, de nagyon tanulságos is volt._mg_5029.JPG