Najroda 2016.10.26. 00:43

Re:formáció

Diákjaink részt vesznek a "Re:formáció - Kulturális kincskereső " című komplex műveltségi vetélkedőn.

A versenyben ismerendő szakirodalom nagy részét az alábbi linken érhetik el a versenyzők:

Tudástár

Najroda 2016.10.06. 11:55

A forradalom lánya

Kedves Magyar Diákok!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ajánljuk fel „A forradalom lánya" című könyvemet ajándékba minden magyarországi és határon túli iskola és diák számára. A regény a forradalom napjai alatt játszódik, kitalált történet, de ragaszkodik a történelmi hűséghez. Főhőse, Barna Izabella 14 éves diák valóságos személyről mintázott képzeletbeli figura.

                Célunk, hogy a magyar diákok közelebb kerüljenek '56 örökségéhez, és részt vegyenek a Barna Izabella esszéíró versenyen. A verseny és a könyv főhősének névadója Barna Izabella 1944-től 1956-ig Magyarországon, Balástyán élt, '56 novemberében emigrált családjával Amerikába. Ma kettős állampolgár és sikeres vállalkozó. Szívügye, hogy a magyar fiatalok megismerjék a pesti srácok küzdelmeit Barna Izabella történetén keresztül. Ezúton örömmel hirdetjük meg a róla elnevezett, középiskolásoknak szóló, a regényhez kötődő esszéíró versenyt.

                A pályázó feladata: a regény elolvasása után 3 oldalnyi esszé, azaz a mű nyomán született gondolatok megfogalmazása, leírása.

A regény ingyen letölthető 2016. október 23. és december 25. közt a weboldalamról:

www.approaching-my-literature.com

                A pályázat jeligés. Mellékeljenek zárt borítékban adatlapot: a pályázó neve, életkora, a közép- iskola neve és címe; valamint aláírt eredetiségnyilatkozatot.

Díjazás: az első díj 600 USA dollár, második díj 300 USA dollár, III. díj 100 USA dollár.

Beküldési határidő: 2016. december 25.              Eredményhirdetés: 2017. március 15.

A pályázatokat a következő címre kell küldeni:

                PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma            Barna Izabella esszépályázat

                3980 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.

Sok sikert a felkészüléshez és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünnepléséhez.

                                                                                                                                             Hargitai Péter   

                                                                                                                             szerző, pesti diák, 1956

 2017. január 1-től változik az érettségi vizsga. Ennek részleteit az alábbi linkekre kattintva lehet tanulmányozni.

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16123.pdf

 

ars_sacra_a4_2016.jpg

Szerző: Mayerné Pátkai Tünde

 

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét. 

 

Elhangzott Rab Zsuzsa Tövisek közt sajlódott gyenge liliom című költeménye Cserneczky Zalán, Edvy Roland és Kerpel Péter 11.C osztályos tanulók tolmácsolásában.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tanévnyitó beszéde után Dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte az alma máter közösségét, és felolvasta Steinbach József püspök köszöntő levelét is, aki elismerését fejezte ki az emelt szintű érettségi vizsgákon 80% fölötti eredményt elért diákoknak és az őket felkészítő tanároknak. Külön is kiemelte Varga-Umbrich Eszter nemzetközi fizika versenyen megszerzett ezüstérmes helyezését.  Az évnyitó ünnepség felemelő pillanata volt az új diákok és tanárok eskütétele, valamint az erre az alkalomra szerveződött tanári kórus szolgálata. 

 

Az ősiségének 486., a rendszerváltoztatás utáni újraindulás 26. tanévét megkezdő intézmény történetének jelentős fordulópontja lehet ez az iskolai esztendő.  Balog Zoltán miniszter úr áprilisi látogatásakor nyilvánosságra került a hír, hogy jelentős kormányzati támogatással megtörténhet a gimnázium épületének felújítása, amelynek kezdete éppen szeptember végére várható. Így a 25 évvel ezelőtti hőskorszak összekapcsolódik a jelen eseményeivel, mintegy újra megélhetővé téve a pápai kollégium feltámasztásáért végzett  munka lázas buzgalmát. A tanév első felében a főépület központi és Jókai utcai szárnyát újítják fel, majd a Séllyei utcai oldal következik. Emiatt az oktatás két külső telephelyen is zajlik, az Ókollégiumban és a régi Fiúinternátusban is lesz oktatás.

A tantestület igyekezett felvértezve indulni a kihívásokkal teli tanévnek. Meghívott vendégként Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár magával ragadó előadása az érzelmi nevelés fontosságáról új lendületet adott a szakmai, módszertani munkához.

A tanév első napján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke a diákok számára tartott előadásában pedig az Isten iránti szeretetből fogant jócselekedetek, az önzetlen segítség lehetőségeire és példáira mutatott rá, buzdítva erre a pápai refiseket is. 

Imádkozunk azért, hogy Isten áldása kísérje az intézmény külső és belső megújulását, az itt folyó embernevelés nemes kihívásait. 

 

Najroda 2016.09.01. 14:00

Kulcs a neveléshez

A Pápai Református Kollégium középiskolai nevelőtestülete tanári csendes nappal hangolódott az újabb tanévre. Augusztus 30-án a Teológia konferenciatermében vett részt Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadásán, amely az érzelmi intelligencián alapuló pedagógia lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Az élménydús előadás nemcsak remek hangulatú, de nagyon tanulságos is volt._mg_5029.JPG

Ezúton tájékoztatjuk diákjainkat és családjaikat, hogy tanévnyitó istentiszteletünk 2016. augusztus 31-én lesz 15 órai kezdettel a református templomban a megszokottak szerint. Az évnyitó istentiszteleten igét hirdet Főtiszteletű Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője

Kérjük, hogy tanulóink 14.30-ra jöjjenek iskolai ünneplő öltözetükben, és az iskolaudvaron gyülekezzenek osztályonként. 

A hetedikes és kilencedikes, ill. az új, még esküt nem tett diákok, 14 órára érkezzenek meg az iskola dísztermébe, ahol az eskü szövegét előzetesen megismerik, az eskütételt elpróbálják.

 Az istentiszteletet követően év eleji tájékoztatókat tartunk osztályonként a kijelölt épületekben, illetve osztálytermekben.  

A tankönyveket augusztus 30-án, kedden 9-12, valamint 15-18 óra között lehet átvenni előzetesen egyénileg az iskola kis tornatermében, illetve szeptember elsején az első három órában, osztályfőnöki órák keretében.

 

 Idén nyáron lehetőségünk nyílt néhány felejthetetlen napot töltenünk Londonban, Párizsban és Brugge-ben.

Utazásunk június 25-én kezdődött, amikor kis csapatunk, kiegészülve balassagyarmati, nagykanizsai és hatvani diákokkal elhagyta Pápát, és elindult, hogy felfedezzen három másik országot. A majdnem egy napos buszozást kompenzálta első megállónk, egy kis ékszerdoboz, Brugge.

                A középkori városban egy napot töltöttünk. Az aprócska házak még apróbb ablakain lógó díszes csipkefüggönyök miatt többször is meg kellett állnunk, hiszen mindenki szeretett volna mindent megörökíteni. De nem csak a csipkefüggönyök és a keskeny, csúcsos homlokzatú házak, hanem a templomok és a monumentális építmények (például a városháza) is helyet kaptak programunkban. Aki Brugge-ben jár, nem hagyhatja ki a waffelt és a sült krumplit. Mi sem tudtunk ellenállni a csábító finomságoknak. Szabadidőnkben felfedeztük a romantikus utcácskákat, a hangulatos kávézókat, a középkori városközpontot. anglia_2016_1.jpg

          

Najroda 2016.07.26. 11:03

HATÁRTALANUL

Iskolánk 11.C osztálya a Határtalanul pályázat keretében a 2015/2016-os tanévben erdélyi kiránduláson vett részt, és vendégül látta a Kolozsvári Református Kollégium Gimnáziuma diákjait. A program során készült videódokumentumokat a pályázat kiírásának megfelelve ezúton tesszük közzé. Köszönjük a pályázati támogatást!

 

 

Najroda 2016.06.19. 00:23

Mária Maraton Pápán

A Mária Út Egyesület Mariazell és Csíksomlyó között zarándoklatot, pontosabban maratonfutást, illetve kerékpározást szervezett, amelynek résztvevői június 22-én érkeznek városunkba. 2017-től verseny formájában hagyományt kívánnak teremteni a rendezvényből.

Felhívjuk diákjaink figyelmét, hogy június 22-én 15.40-re pápai tanulóink - ha módjukban áll - legyenek szívesek, jöjjenek el a Katolikus Nagytemplom előtti szökőkúthoz, ahol Fodorné Nagy Bernadett várja őket, hogy közösen vegyenek részt a sportos zarándokok fogadásában. Kérjük, hogy a piros refis pólójukba öltözzenek.

A részletekről az alábbiakból lehet tájékozódni:
mariamaraton1.jpg
mariamaraton2.jpg