2017. január 1-től változik az érettségi vizsga. Ennek részleteit az alábbi linkekre kattintva lehet tanulmányozni.

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16123.pdf

 

ars_sacra_a4_2016.jpg

Szerző: Mayerné Pátkai Tünde

 

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét. 

 

Elhangzott Rab Zsuzsa Tövisek közt sajlódott gyenge liliom című költeménye Cserneczky Zalán, Edvy Roland és Kerpel Péter 11.C osztályos tanulók tolmácsolásában.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tanévnyitó beszéde után Dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte az alma máter közösségét, és felolvasta Steinbach József püspök köszöntő levelét is, aki elismerését fejezte ki az emelt szintű érettségi vizsgákon 80% fölötti eredményt elért diákoknak és az őket felkészítő tanároknak. Külön is kiemelte Varga-Umbrich Eszter nemzetközi fizika versenyen megszerzett ezüstérmes helyezését.  Az évnyitó ünnepség felemelő pillanata volt az új diákok és tanárok eskütétele, valamint az erre az alkalomra szerveződött tanári kórus szolgálata. 

 

Az ősiségének 486., a rendszerváltoztatás utáni újraindulás 26. tanévét megkezdő intézmény történetének jelentős fordulópontja lehet ez az iskolai esztendő.  Balog Zoltán miniszter úr áprilisi látogatásakor nyilvánosságra került a hír, hogy jelentős kormányzati támogatással megtörténhet a gimnázium épületének felújítása, amelynek kezdete éppen szeptember végére várható. Így a 25 évvel ezelőtti hőskorszak összekapcsolódik a jelen eseményeivel, mintegy újra megélhetővé téve a pápai kollégium feltámasztásáért végzett  munka lázas buzgalmát. A tanév első felében a főépület központi és Jókai utcai szárnyát újítják fel, majd a Séllyei utcai oldal következik. Emiatt az oktatás két külső telephelyen is zajlik, az Ókollégiumban és a régi Fiúinternátusban is lesz oktatás.

A tantestület igyekezett felvértezve indulni a kihívásokkal teli tanévnek. Meghívott vendégként Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár magával ragadó előadása az érzelmi nevelés fontosságáról új lendületet adott a szakmai, módszertani munkához.

A tanév első napján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke a diákok számára tartott előadásában pedig az Isten iránti szeretetből fogant jócselekedetek, az önzetlen segítség lehetőségeire és példáira mutatott rá, buzdítva erre a pápai refiseket is. 

Imádkozunk azért, hogy Isten áldása kísérje az intézmény külső és belső megújulását, az itt folyó embernevelés nemes kihívásait. 

 

Najroda 2016.09.01. 14:00

Kulcs a neveléshez

A Pápai Református Kollégium középiskolai nevelőtestülete tanári csendes nappal hangolódott az újabb tanévre. Augusztus 30-án a Teológia konferenciatermében vett részt Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadásán, amely az érzelmi intelligencián alapuló pedagógia lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Az élménydús előadás nemcsak remek hangulatú, de nagyon tanulságos is volt._mg_5029.JPG

Ezúton tájékoztatjuk diákjainkat és családjaikat, hogy tanévnyitó istentiszteletünk 2016. augusztus 31-én lesz 15 órai kezdettel a református templomban a megszokottak szerint. Az évnyitó istentiszteleten igét hirdet Főtiszteletű Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője

Kérjük, hogy tanulóink 14.30-ra jöjjenek iskolai ünneplő öltözetükben, és az iskolaudvaron gyülekezzenek osztályonként. 

A hetedikes és kilencedikes, ill. az új, még esküt nem tett diákok, 14 órára érkezzenek meg az iskola dísztermébe, ahol az eskü szövegét előzetesen megismerik, az eskütételt elpróbálják.

 Az istentiszteletet követően év eleji tájékoztatókat tartunk osztályonként a kijelölt épületekben, illetve osztálytermekben.  

A tankönyveket augusztus 30-án, kedden 9-12, valamint 15-18 óra között lehet átvenni előzetesen egyénileg az iskola kis tornatermében, illetve szeptember elsején az első három órában, osztályfőnöki órák keretében.

 

 Idén nyáron lehetőségünk nyílt néhány felejthetetlen napot töltenünk Londonban, Párizsban és Brugge-ben.

Utazásunk június 25-én kezdődött, amikor kis csapatunk, kiegészülve balassagyarmati, nagykanizsai és hatvani diákokkal elhagyta Pápát, és elindult, hogy felfedezzen három másik országot. A majdnem egy napos buszozást kompenzálta első megállónk, egy kis ékszerdoboz, Brugge.

                A középkori városban egy napot töltöttünk. Az aprócska házak még apróbb ablakain lógó díszes csipkefüggönyök miatt többször is meg kellett állnunk, hiszen mindenki szeretett volna mindent megörökíteni. De nem csak a csipkefüggönyök és a keskeny, csúcsos homlokzatú házak, hanem a templomok és a monumentális építmények (például a városháza) is helyet kaptak programunkban. Aki Brugge-ben jár, nem hagyhatja ki a waffelt és a sült krumplit. Mi sem tudtunk ellenállni a csábító finomságoknak. Szabadidőnkben felfedeztük a romantikus utcácskákat, a hangulatos kávézókat, a középkori városközpontot. anglia_2016_1.jpg

          

Najroda 2016.07.26. 11:03

HATÁRTALANUL

Iskolánk 11.C osztálya a Határtalanul pályázat keretében a 2015/2016-os tanévben erdélyi kiránduláson vett részt, és vendégül látta a Kolozsvári Református Kollégium Gimnáziuma diákjait. A program során készült videódokumentumokat a pályázat kiírásának megfelelve ezúton tesszük közzé. Köszönjük a pályázati támogatást!

 

 

Najroda 2016.06.19. 00:23

Mária Maraton Pápán

A Mária Út Egyesület Mariazell és Csíksomlyó között zarándoklatot, pontosabban maratonfutást, illetve kerékpározást szervezett, amelynek résztvevői június 22-én érkeznek városunkba. 2017-től verseny formájában hagyományt kívánnak teremteni a rendezvényből.

Felhívjuk diákjaink figyelmét, hogy június 22-én 15.40-re pápai tanulóink - ha módjukban áll - legyenek szívesek, jöjjenek el a Katolikus Nagytemplom előtti szökőkúthoz, ahol Fodorné Nagy Bernadett várja őket, hogy közösen vegyenek részt a sportos zarándokok fogadásában. Kérjük, hogy a piros refis pólójukba öltözzenek.

A részletekről az alábbiakból lehet tájékozódni:
mariamaraton1.jpg
mariamaraton2.jpg

Intézményünk, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakközépiskolája és Diákotthona törvényi kötelezettségének eleget téve közzé teszi az intézmény kezelésében lévő alapítványok éves beszámolóit.

Pápai Református Gimnázium Közhasznú Alapítvány

Vajda Pál Alapítvány

Dr. Szakál Sándor Alapítvány

Gáty Alapítvány

Köszönet az alapítványok 2014. évi 1 %-os támogatásáért

 

Najroda 2016.05.26. 15:45

Franciaországi kalandok

2016. január és áprilisa közt ismét lehetősége volt három diákunknak franciaországi testvériskolánkba látogatni, a chateaubriant-i Lycée Guy Moquet-ban tanulhatott három teljes hónapig Domonkos Anna (10.B), Horváth Eszter (11.A) és Szarka Liliána Fanni (12.M). A következőkben Horváth Eszter beszámolóját olvashatják.

Az idei franciaországi tartózkodás több szempontból is egy rendkívül meghatározó pont volt eddigi refis tanulmányaim alatt. Nemcsak nyelvet és kultúrát, hanem önállóságot, alkalmazkodást, tiszteletet és sok más olyan tulajdonságot tanulhattam, ami ilyenkor velejárója az emberek iránti toleranciaküszöb szélesítésének.
Fogadócsaládom már kilencedikes ott tartózkodásom során megismertem, és nagyon örültem neki, hogy ismét befogadnak. Fogadónővérem, Julie, a tavalyi nyáron látogatott hozzánk egy hétre, ami során én mutattam meg neki Magyarország és a Felvidék nevezetességeit, rajta kívül pedig még három fogadóbátyám volt, és egy egyéves, aranyos unokahúgom, Lilwen,  aki Sébastien bátyám kislánya. A népes családot fogadóapukám, Claude, és fogadóanyukám, Colette tartotta össze. Az iskolán kívül időm nagy részét velük töltöttem, úgyhogy igazán a család tagja lettem, a gazdaságban dolgoztam, hétvégente pedig Bretagne-ban, Normandiában és a Loire mentén kirándultunk.

img_5608.JPG

 Családommal húsvétkor

Az iskola mind oktatási rendszerében, mind felépítésében teljesen más, mint nálunk. Nagy pozitívumot jelentettek számomra a történelem órák, ahol sok tömény anyag és évszámok helyett gondolkodni tanultunk a történelem menetéről, átfogóan, hasonló történelmi helyzetek összehasonlításával beszéltünk egy-egy anyagról, illetve hasonló élményt nyújtottak a spanyol irodalom órák is, ahol rendkívül érdekes dolgokról tanultunk a latin-amerikai, frankofón és spanyol irodalomról a középkortól kezdve, és szegényes (azaz semmilyen) spanyol tudásom ellenére is szervesen részt tudtam venni az órákban.
A többiekkel együtt írtam a dolgozatokat, közösen találtuk ki a projektmunkákat és vettem részt a két órás testneveléseken. A tesi is a kedvenceim közé tartozott, mivel 6-7 órán keresztül ugyanazon sporttal foglalkoztunk, úgyhogy most már elmondhatom magamról, hogy alapszinten tudok kézilabdázni, például.
Egy másik nagy kontrasztot képező dolog volt a hazai és a franciaországi iskola közt a menza. Ott egy és fél óránk van az evésre, és nagyon gazdag, egészséges ételt kapunk, a menza például csak a szezonidény szerinti zöldségeket teszi a tányérunkra. (Az állításomat fogja egy kissé cáfolni a következő kép...)

img_4813.JPG

Az irodalomtanárom, aki a latintanárom is volt egyben, miután felfedezte, hogy szeretem a színházat, kétszer is elvitt! Egy francia íróról, Romain Garyről szólt az a darab, ami a legjobban tetszett a három hónap alatt.
Hétvégente sokszor aludtam a barátaimnál, ezen kívül még Nantes-ba jártam időt tölteni, vásárolni velük. A családommal kirándultam és utaztam a legtöbbet. Nantes közel volt, így ott voltam a legtöbbször, és az az a város, ahol már magam is el tudnék tájékozódni, viszont voltunk még Angersban, ahol a városon kívül egy jó kis hétvégi bolhapiacot is sikerült kifognunk, valamint a Mont-Saint-Michelnél, és mindenféle kisebb falvakban, városokban hozzánk közel.

img_4955.JPG

Nantes-ban a Szépművészeti Múzeumnál

Hazautazásom előestéje egy elég szomorú ünnep volt. Fogadóanyukám a kedvencem készítette vacsorára, és miután sikerült mindent bepakolnom, a személyes ajándékokból kiderült, hogy a családomnak ugyanúgy fogok hiányozni, akárcsak ők nekem. Ha most erre a három hónapra gondolok, nagyon hálás vagyok a Refinek, elsősorban Pitó Katalin tanárnőnek ezért a lehetőségért. Az ő kitartó munkája nélkül nem mehetne ki évente 3-4 diák tanulni, és egy busznyi refis kirándulni ebbe a csodás országba.

Merci beaucoup!

 img_5157.JPG

Általam készített gulyás és túrógombóc a családomnak!

img_4923.JPG

Fogadóanyukám szülinapját ünnepelve