papairefi 2011.03.11. 21:16

Huszárok emlékezete

Huszárok emlékezete címmel fotókiállítás nyílt tegnap a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján Kerpel Péter művésztanár munkáiból. A megnyitón megjelent érdeklődőket a házigazda, dr. Hermann István köszöntötte, majd Dóczi Barna szavalata következett.
A kiállítást, amely pápai, hagyományőrző huszárok életét, munkásságát mutatja be Bolla Kálmán, a Pápai Huszáregyesület elnöke nyitotta meg.
- Mi jut eszünkbe a huszár szóról ma? Van, akinek egy mézeskalács figura, van, akinek egy piros ruhás operett-hős, de én azt gondolom, hogy sokkal többről van szó-fogalmazott Bolla Kálmán.
Mi történt a mi nemzetünkkel és a mi nemzedékünkkel? - tette fel a kérdést Bolla Kálmán. A szocializmus ideológusai azt vallották, hogy ne úgy és ne annyit mondj el. Így tagadtatták le az első és második világháború hőseit és ünnepeltették a felszabadító szovjet hős katonákat az emberekkel, így sikerült összegyúrni az 1848-as a szabadságharcot és az 1919-es Tanácsköztársaságot az újkori magyar történelemben és így lehetett eltemetni a magyarok gyönyörű 56’-os forradalmát és szabadságharcát is az emlékezés süllyesztőjében. A rendszerváltás elhozta a szabadságot számunkra, mindent ki lehet mondani és mindent le lehet írni. De a nemzettudatunkat, múltunkat eltörölni akaró áradat szökőárként tört rá erre a nemzetre. A mai gyermekeket nem érdekli az Egri csillagok és A koppányi aga testamentuma - mondta a Pápai Huszáregyesület elnöke.
Bolla Kálmán szerint fontos emberi értékeket őriznek a pápai huszárok. A hagyományok őrzése pedig nemcsak múltunk emlékezete miatt fontos. Szerinte, mikor gyermekeink a huszárok kardjaira néznek, akkor a múltjukra, példaképekre emlékeznek majd, s akkor tudni fogják, hogy honnan jöttek. Ha pedig tudják, hogy honnan jönnek, akkor tudni fogják, hogy hova tartanak.
A Pápai Huszáregyesület ezeket az értékeket ápolja és ezt a gondolatkört építi. Bolla Kálmán kihangsúlyozta, az általuk rendezett bajtársi találkozók emlékezések és tisztelgések is egyben az ősök előtt.
A tegnap nyílt kiállítás pontos, hű képet ad a huszárélet, a lovas-élet szépségéről. A szívmelengető alkotások közelebb hozzák az átlagemberhez a mára szinte elfelejtett, egykor nagyon is tisztelt és megbecsült huszárság ma is élő hagyományát. A lovát ugrató, közben a magyar zászlót a szélben lengető huszár képének láttán pedig minden igaz magyar embernek megdobban a szíve. 

A fotó készítője Kerpel Péter, a cikk szerzője Tóth Tamara. (www.papa-ma.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr632748627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.