nyílt nap_400.jpg

December 1-én harmadik alkalommal rendezett iskolánk nyílt napunkkal összevont pályaválasztási tanácsadást. Eseményünk programokban bővelkedett: Látogatóink megismerkedhettek az iskola működésével, órákat látogathattak, kísérletezhettek diákok segítségével, megtekinthették a művészeti osztályok műsorait és kiállítását, valamint öregdiákjainktól segítséget kaphattak a továbbtanulást illetően.

Bővebben tájékozódhatnak az érdeklődők a továbbiakban, ahol Polgár Tibor városi hírpotálon megjelent cikkét olvashatják el és megtekinthetik képgalériánkat. pályavál_400.jpg

Nyílt nap és pályaválasztási tanácsadás a Refiben 

fotó: pt, Adorján ZoltánMi legyek, ha nagy leszek? Orvos, informatikus, humánerőforrás-menedzser, űrhajós vagy vadakat terelő juhász? Bizony, nem egyszerű a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik helyzete. A fiatalok jövőjét jelentősen befolyásoló döntés megkönnyítése érdekében a Pápai Református Gimnázium Kollégiuma és Művészeti Szakközépiskolája pályaválasztási tanácsadással egybekötött nyílt napot tartott szombaton.
Délelőtt Kovács Péter, a református gimnázium igazgatója köszöntötte a nyílt napra érkező érdeklődőket az intézmény dísztermében, majd kollégáival közösen részletes iskolaismertetőt tartott.
Az igazgatótól megtudtuk, a Refi a következő tanévben is elindítja a hat évfolyamos gimnáziumi képzését, valamint a négy évfolyamos, általános gimnáziumi tantervű osztályát. Utóbbiba elsősorban a humán tantárgyak iránt érdeklődő diákokat várják, akiknek tízedikben emelt szintű képzést kell választaniuk. A 11. és a 12. osztályban így már kifejezetten az emelt szintű érettségire készítik majd fel a tanulókat. Emellett jövőre debütál a tanintézet emelt szintű természettudományos képzést nyújtó, négy évfolyamos gimnáziumi osztálya. – Ezt az osztályt két csoportra osztjuk: az egyik fele matematika és fizika emelt szintű képzésben vesz részt már a 9. osztálytól, míg a másik fele a biológiát és a kémiát tanulja majd magasabb óraszámban, négy éven keresztül. Ide a műszaki, illetve a természettudományos pályákat megcélzó gyerekeket várjuk – fogalmazott Kovács Péter.
Mint mondta, nem a véletlen műve a természettudományos osztály elindítása, hiszen az utóbbi időben ezek a képzések kerültek előtérbe a felsőoktatásban tapasztalható változásoknak köszönhetően. Továbbá természetesen a református gimnázium a jövő tanévben is várja a művészeti képzéseire jelentkezőket. – Tánc és képzőművészeti tagozat közül lehet választani, a művészeti képzés öt éves. A diákok ez idő alatt elsajátítják a gimnáziumi tananyagot, ezzel párhuzamosan pedig a művészeti szakközépiskolai képzés elméleti, valamint gyakorlati részét. Mindez komoly leterhelést jelent a gyerekeknek, és kellő motiváció nélkül nem is érdemes belefogni. Fontos, hogy a tanulóban kialakuljon egy határozott irány, egy határozott cél, és ennek az eléréséhez nyújt segítséget a református gimnázium – fűzte hozzá az iskolaigazgató, akinek meglátása szerint idén jóval többen jöttek el a nyílt napra, mint az előző években. Kovács Péter kérdésünkre elmondta, tapasztalataik alapján a művészeti képzés, azon belül is a néptánc és a grafika kiemelkedően népszerűnek számít a fiatalok körében.
A nyílt nap programját táncbemutató, a művészeti tagozatos diákok munkáiból álló kiállítás, adventi sütivásár, valamint bemutató tanórák színesítették. Mindezzel párhuzamosan pályaválasztási tanácsadást szerveztek a gimnázium 10., 11. és 12. osztályos tanulói számára refis öregdiákok közreműködésével, akik a felsőoktatásban, illetve a már munkával töltött mindennapjaik során szerzett tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel a díszteremben.
– Gyakran tapasztaljuk, hogy gimnazistáink körében nagy a tanácstalanság a továbbtanulást illetően. Persze mindenki szeretne olyan főiskolára, egyetemre bekerülni, aminek elvégzése után biztos állást, munkát találhat magának. Úgy állítottuk össze a pályaválasztási tanácsadásunkat, hogy minden szakterületről hívtunk előadókat, beszélgetőpartnereket. A tanácsadók között kicsit több a műszaki, biológiai, kémiai területről érkező öregdiák, ugyanis úgy véljük, ezek lehetnek a jelenlegi tanulóink számára a kitörési pontok – nyilatkozta hírportálunknak Somosiné Németh Alíz refis tanár, a pályaválasztási tanácsadás szervezője. Meglátása szerint a diákok érdeklődési köre rendkívül változó, szerteágazó, és a pedagógusok feladata, hogy a realitások mentén a helyes irányba tereljék a sokszor álomvilágban élő tanítványokat.
A református gimnázium január 5-én ismét nyílt napot rendez. Ekkor többek között az intézmény egyik öregdiákja – aki a felvi.hu munkatársa – tart majd felvételi tájékoztatót és előadást arról, mi várható a felsőoktatásban a közeljövőben. 

pt 

A református gimnázium több diákja és a fiatalok hozzátartozói sütemények százait készítették el az elmúlt napokban. Az édességekből több tucatnyi süticsomagot állítottak össze, amiből az intézmény nyílt napján is lehetett vásárolni. A sütemények eladásából befolyt összeget jótékony célra fordítják: az összegyűjtött pénzzel a Kárpátalján található, rendkívül sanyarú körülmények között működő Nagydobronyi Református Líceumot támogatják – tájékoztatott Vadász Márta, a Refi vezető vallástanára.

Forrás: papa-ma.hu

Képgaléria

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr744944774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.