Április 16-án holocaust emlékünnepélyt tartott iskolánk. A megemlékezést Budai Gabriella tanárnő állította, és tanítványai mutatták be. A megemlékezés után Pályi Gábor tanár úr áhítatában felidézte  Kardos Klárának, a holocauást egy túlélőjének visszaemlékezését, aki a történelmi sorstragédiát a szeretet alaphangján közelítette meg.

 A továbbiakban amegemlékezés egyes részeit idézzük:

"A nácik gyerekeket, nőket és férfiakat ítéltek pusztulásra csupán származásuk miatt, ezt Winston Churchill „név nélküli bűnnek” nevezte. Az évek során az emberek mégiscsak valamilyen névvel kellett illessék azt, ami megtörtént. Az Egyesült Államokban és a világ nagy részén holokauszt néven ismerik a második világháború alatt a nemzetiszocialista német kormány által irányított és végrehajtott népirtást, melynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.

A szó hallatán azonban nemcsak a krematóriumokban elégetett áldozatokra gondolunk, hanem minden akkor elhurcolt zsidó, cigány, politikai üldözött, beteg vagy egyéb okból kirekesztett ember sorsára vagy „sorstalanságára”, mindazokra, akiket „tűzzel-vassal  irtottak, pusztítottak”, a fasiszta ideológia szellemében alsóbbrendűnek ítéltek, bűnbaknak vagy feleslegesnek tekintettek. A nácik minden áldozatát figyelembe véve a halottak száma jóval nagyobb, a legtöbb becslés 9 és 11 millió közé teszi. Az Endlösung, a végső megoldás terve ugyan Hitler fejében született meg, de végrehajtásában nagyon sokan részt vettek: bűnösen, tevőlegesen – vagy csak tétlenül, tehetetlenül…
 
1944. május 15. és július 8. között, 55 nap alatt mintegy 430 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitz – Birkenauba. Májusban tízszer, júniusban hétszer, júliusbanháromszor annyi zsidó érkezett a rámpára, mint egy korábbi „normális” hónapban. Soha nem működtek ilyen intenzitással a gázkamrák és krematóriumok, amelyeket  tavasszal kifejezetten a magyar zsidók érkezésére számítva újítottak fel. A legnagyobb megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.
 
A  II. világháború alatt a német, ill. németek által megszállt területeken akadtak olyan emberek, akik – bár rendkívül kockázatos volt – zsidókat, cigányokat, egyéb üldözötteket igyekeztek megmenteni. Sokan ismerőseiket, barátaik családját, szomszédaikat vagy akár  idegen embereket rejtegettek saját házukban. Több mint 20 000 ember kapta meg 44 országban a Világ Igaza címet azért, mert zsidókat mentett meg a holokauszt idején. A legismertebbek  közülük: Oskar Schindler, Emilie Schindler, Raoul Wallenberg, Railie Jakab, Giorgio Perlasca, id. Antall József, Apor Vilmos, Bay Zoltán, Karig Sára, Keken András, Király Béla, Koren Emil, Márton Áron, Raile Jakab, Schlachta Margit, Sztehlo Gábor.
 
A magyarországi zsidó közösség több mint egyharmada túlélte a háborút. Közülük a diplomáciai menlevélhez jutók sokasága, az ún. Kasztner-vonat utasai és Európa legkésőbb létrehozott gettójának, a budapestinek a lakói. A budapesti nagy gettót 1945. január 18-án a szovjet csapatok szabadították fel. 
 
A legcsodálatosabb gyöngy az osztriga szenvedése árán jön létre. A holokauszt is igaz hősöket teremtett – nem csupán az áldozatok és a túlélők között , hanem az életüket másokért kockáztató emberek között is. Az emberséges cselekedetek és az együttérzés, még ezekben a szomorú időkben is  magasan fölötte ragyognak a sötét, embertelen brutalitásnak. Az életben – de még a halálban is – az emberi szellem, a szeretet kell, hogy vezessenek bennünket. Választanunk kell, hogy elnyomók akarunk-e lenni kihasználva mások nyomorúságát, vagy pedig megmaradunk emberségesnek az embertelenségben. (Fisch O. Róbert)"
  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr984460076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pszicho-témák Hitler születésnapján 2012.04.20. 21:41:39

Egy ilyen alkalom szinte tálcán kínálja a pszichológiailag releváns témák sokaságát – legalábbis az asszociációk szintjén. Az alábbi szösszenetek között az egyetlen összekötő kapocs Adolf Hitler születésnapja. 1. A narratíva A „narratíva” szó, amely ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása