Az 1997 óta működő Önkéntes Diakóniai Év Programiroda Nt. programvezetője Závodi Emese látogatott el iskolánkba december elsején. Az előadáson ismertette a diáksereggel, hogy milyen lehetőségeket foglal magába az önkéntes diakóniai szolgálat. A külföldön való szolgálat 6-8 óra időtartamban érhető el. Más kultúrális és nyelvi környezetben megismerheted saját határaidat, és önmagad. Több kategóriában is teljesíthettek szolgálatot, mint például: fogyatékkal élők és az idősek gondozása. Van választási lehetőséged, hogy hova szeretnél kerülni (Európán belül).

ÖDE lehetőséget ad 18-30 év közötti fiatal felnőtteknek, hogy részt vegyenek önkéntes szolgálatban.

Hiszünk az önkéntes szolgálatban, mely életeket változtat meg. Azért, mert az önkéntes szolgálat lehetőséget nyújt a következőkre:

  • szolidaritásvállalás
  • ökumenikus tapasztalat
  • interkulturális tapasztalat
  • személyes fejlődés 
  • zavodi-emese-projektkoordinator.png

Závodi Emese az ÖDE programvezetője és református lelkész.

Mottóm: Hiszek, az önkéntes szolgálat életeket formáló erejében. Az önkéntes szolgálat nemcsak egy fizikai utazás egy másik országba, hanem egy lelki „utazás” is, mely során tanulunk magunkról, a világról és Istenről is, aki életeket formál.

 Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda elsősorban hosszú távú önkéntes szolgálatra küld ki 18-30 év közötti fiatalokat elsősorban európai országokba és az Egyesült Államokba.Az önkéntes szolgálaton keresztül fiatalok nemcsak hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, hanem önként és saját vállalásból megismerkedhetnek társadalmunk kihívásaival, és szolidaritást vállalhatnak más nemzetekkel és az önkéntes szolgálatban formálódnak, ökumenikus tapasztalatokat gyűjthetnek.

A kultúrákon keresztüli utazás során tanulhatnak önmagukról, a világról, amelyben élnek, és Istenről, aki életeket formál át.

Szolgálati helyeink a legkülönbözőbbek: sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal éppen úgy lehetőség nyílik a foglalkozásra, mint idősekkel, szociálisan rászorultakkal, hajléktalanokkal, kisebbségben élőkkel.
 
Németországban 12 hónap az önkéntesség időtartalma, míg más országokban 10 hónap.
 

Minden évben január 31-ig várjuk a jelentkezésed! Ehhez szükséged lesz:

  • egy elektronikusan kitöltött jelentkezési lapra az adott ország nyelvén
  • egy motivációs levélre, amelyben kifejted, hogy miért szeretnél önkéntes lenni
  • 3 ajánlásra, olyan személyektől, akik jól ismernek. Azonban az ajánlók nem lehetnek családtagok. Így például szülők vagy testvérektől nem várunk ajánlásokat!
  • orvosi igazolásra a háziorvostól
  • 3 igazolványképre

A kitöltéssel kapcsolatosan tájékoztatásul néhány példát említünk:

  • Németország, Ausztria – német nyelvű jelentkezési anyagot kérünk.
  • Nagy-Britannia – angol nyelvű jelentkezési anyagot kérünk.
  • De például Hollandia, Csehország, Lengyelország stb. is az angol nyelvű jelentkezési lapokat várjuk!
  

A jelentkezési lapok beérkezése után azokat feldolgozzuk, és minden érdeklődőt meghívunk egy személyes találkozásra, beszélgetésre, hogy tájékoztassunk a konkrét lehetőségekről és mindenkivel személyesen is megismerkedjünk!

Diakóniai szolgálatban résztvevők anyagi juttatásban részesülnek amiből szerényen megélnek. Havonta 100-150 eurót kapnak költségeikre, étkezési hozzájárulásban vagy menzai étkeztetésben részesülnek, nagyvárosban élők bérletet kapnak.

A pápai refiből már sokan vettek részt a diakóniai szolgálaton, mindkét fél kölcsönös megelégedésére. Emberi fejlődésük felnőtté válásuk fontos állomásaként.

Elérhetőségek

Cím: 1146 Budapest, Hungária krt. 200.
Telefon: +36 1 460 0706
E-mail: ode@reformatus.hu
Skype: odeodeodeode

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr358173446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása