Mióta zenéltek együtt?

- Ez attól függ mit értünk együtt alatt, hiszen a mostani repertoárunk meghatározó számait még Palcsó Bálint gitárossal és Ferenczy Csongor basszusgitárossal raktuk össze és itt még elég kezdetleges megoldások születtek(bár ilyenekkel a mai napig küzdünk); ez az állapot meglehetősen ingatag volt eltérő zenei elképzeléseink miatt. Ez persze nyilvánvaló volt mindenkinek és a nyár közepe óta új felállásban folynak a próbák. Kemenczki Gábor és Kisantal Máté vették át a "régiektől" a stafétabotot, sok újítást hozva a korábbi számokba. Mivel tanév eleje óta egyre intenzívebbek a próbák, nekem úgy tűnik maga a zenekar most indult be igazán, bár Treuga Dei néven Palcsóékkal már volt két koncertünk. Konkrét adatot nem igazán tudnék mondani, inkább szakaszokra osztanám a zenekar születésének folyamatát valahogy így: korábbi refis éveink alatt többször is szóba jött a zenekar alapítás, de basszusgitáros és egyéb feltételek hiányában nem tudtuk gyakorlatba átültetni ötleteinket. Aztán tavaly szeptemberben jött a Refibe Bálint és Csongi így a zenészek már megvoltak hisz Palcsó mestert már régebbről ismertük, szóval megvolt a lelkesedés. Számaink még nem voltak így csak instrumentális metált játszottunk ("zúztunk") meg persze néhány feldolgozást. Aztán megszülettek az első számok, jött az első Refiben tartott koncert aztán REND, miegymás... innetől a folytatást meg már elmondtam az elején.
 
Honnan a név?
 
- Hogy egészen pontos legyek, a tizedikes törikönyv tizenegyedik oldalának negyedik bekezdéséből. Ez ugyanis a keresztes háborúkat tárgyaló lecke amelyet valahogy jobban szerettünk a többinél (talán mert ebben történt is valami) és egyik órán egy a jó zenekarnevek lenyúlt állapota felett búsulva, egyszer csak bevillant, hogy hoppá, ez a Treuga Dei egészen meglehetős. Ugyanis amellett hogy "jó" nevet kerestünk, fontos volt, hogy legyen mögötte gondolat tehát ne csak azért legyen mondjuk Elefánt, mert.
Szóval ez a Treuga Dei kapóra jött, hiszen nem akármilyen gondolat van mögötte, a keresztény gondolat. Az a keresztény gondolat, amire a zenénket építjük. Persze később megfordult a fejünkben a névcsere, már csak a tagcsere kapcsán is és itt is születtek jó ötletek (pl.:KékLáma, Anthelion, stb.), de ezeket általában csak kiötlője támogatta, úgyhogy maradt a régi név.
 
Honnan az inspiráció?
 
- Az, hogy elkezdtünk zenélni, egyértelműen Torma Ákos tanár úr hatása, hiszen a Pannonium Orchestert (Torma tanár úr zenekarát) mindannyian kedveljük, és láttuk, hogy refis szinten is színvonalas rockzenét lehet produkálni. Meg persze az is közrejátszott, hogy mindegyikünk évek óta tanul valamilyen hangszeren, esetleg egyszerre kettőn is, tehát volt egy alap amit hoztunk magunkkal és ez már ok volt arra, hogy alkossunk valami jót kollektíve is. Egyszerűen nem lehetett nem belevágni.
 
Példaképek, ilyesmi?
 
- A rockzene természetesen alapvetés mindegyikünknél, és nagyjából azonos a zenei ízlésünk. Korábban inkább a heavy metal együtteseket tartottuk etalonnak (Palcsó Bálint még később is, sőt még most is) aztán szélesítve zenei ismereteinket egy lazább, rockosabb műfaj felé fordultunk. Ez mindenkinek más volt nekem speciel az Ismerős Arcok és a Kispál és a Borz. Most őket nevezném meg mint példaképeket, persze mindezek mellett ott van a Pannonium Orchester, amin sosem lehet eleget gondolkodni így mindig tud újat mutatni nekünk.
 
Metál vagy alter?
 
- Bár az előbb már részben megadtam a választ azt kell ,hogy mondjam vannak erősen metálos hangzású számaink. A fő irányvonalunk mégis inkább az alternatív zenéből táplálkozik, mind zeneileg, mind szövegileg. Hogy a következő mondatban ne mondjak ellent magamnak, inkább azt mondanám, hogy a Kispál zenéjéből. Ennek ellenére nem valljuk magunkat alter zenekarnak, mert véleményem szerint az alternatív zene napjainkra jórészt kiüresedett, átlátszó, meghökkentőnek szánt frázisokká vált. Ennek az oka az lehet, hogy a Kispál által elkezdett alter zenét ‑ aminek még tényleg volt értelme ‑ az alternatív új generációja nem képes új tartalommal, új szellemiséggel, új lázadással megtölteni. Ez az új szellemiség, amivel szerintem meg kell tölteni, a keresztény gondolat ami alternatív zenével párosítva a legjobb lázadás a tömegkultúrával szemben.

Az interjút Szücs Andrással Balogh Dénes készítette.

 

Az együttes tagjai:

Szücs András – gitár, ének
Aczél Dániel – gitár, ének, zongora
Kemenczki Gábor – gitár
Kisantal Máté – basszusgitár
Lődi Bence – dob, vokál

2 komment

Címkék: treuga dei

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr382364293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IHWS 2010.12.31. 15:52:59

Következő koncert január 9-én! (koleszvasárnap)
Gyertek el minél többen.
süti beállítások módosítása