Neves támogatók, intézmények és magánszemélyek (PTE TTK, KFKI, ELTE Természetföldrajzi Tanszék) segítségével rendezték meg a Refiben az első Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt az Észak-és Közép- Dunántúl 7-8. osztályosai részére február 4-én.
Miért a híres irodalomtörténészről nevezték el a versenyt? Ez tévedés! Nagyjából egy időben két Császár Elemér élt. A „mi” tudósunk a Refi tanára volt. Azért választottuk versenyünk névadójául, mert életpályája, tudományos munkássága passzolt versenyünk célkitűzéseihez. Császár Elemér fizikus volt, aki a sugárzásokat kutatta. Magántanárként dolgozott a Pázmányon, majd később a Pécsi Tudományegyetem jogelődjének dékánja lett. Kutatásaiért magas rangú kémiai kitüntetést is kapott (Thán Károly díj), egyébként pedig az orvosi karokon tevékenykedett. Szóval sokoldalú ember volt. Tudományos munkássága mindenképpen tiszteletre méltó.
Mi volt a cél a verseny megrendezésével? Célunk az volt, hogy felkeltsük a 13-14 évesek érdeklődését a természettudományok iránt. Olyan feladatok elé kívántuk állítani a gyerekeket, melyek remélhetőleg sokoldalúan megmozgatták mindkét agyféltekéjüket. Szükséges volt az interneten búvárkodni, PP prezentációt készíteni. Természettudományos jellegű újságot olvasni. Az iskolai döntőben gondolkodni, számolni, mérni. Egyénileg és csapatban is dolgozni. Pl. napi étrendet kellett készíteni neandervölgyi ember számára (szegények egész nap csak őstulok és vadlóhúson éltek). Egy másik feladatban egy neandervölgyi család menekült 120 kg-os zsákmányával egy farkasfalka elől… Sajnos a számítások tanúsága szerint nem érhették el a barlangjuk bejáratát. No, de valamiért csak ki kellett halniuk!?
Miért a neandervölgyi ember volt az idei téma? Azért, mert ez meglehetősen izgalmas terület napjainkban felnőttnek, gyereknek. A kutatások is mindig tesznek valami újat a témához.
Milyen újdonságot kellene tudnunk? Például azt, hogy rekonstruálták az ősember hangját. Ennek előkerítése feladat volt a prezentáció elkészítésekor. Meg kellett keresni a neten ezt a hangot. Ezért plusz pont járt.
Megtekinthetők a feladatok a kíváncsiak számára? Igen, iskolánk honlapjára feltettük valamennyit.
Kik élvezték jobban a versenyt, a feladatok készítői vagy a gyerekek? Remélhetőleg a gyerekek. De mi, a verseny szervezői is jól szórakoztunk.
Kik vettek részt a versenyen és vitték el a fődíjakat? Mivel első ízben rendeztük meg a versenyt, ezért főleg pápai és Pápa környéki csapatok jöttek. (Bár volt egy székesfehérvári és egy nagykanizsai csapat is.) Az első és a második díjat a katolikus és az evangélikus általános iskola vitte el. Nekik ezúton is gratulálunk. Aki kíváncsi, megnézheti a többi helyezést is az összesítésben. Mellékeljük az eredmény listát.
Miért nem adtak ki harmadik díjat? A harmadik díj egy különdíj volt a legjobban szerepelt „kis iskola” számára. Ez idén a nagyalásonyi iskoláé lett. Elektronikai cikkeket nyertek és a PTE TTK felajánlása révén laboreszközöket kb. 50 000Ft értékben.
Személy szerint kik voltak a verseny neves támogatói? Kiemelném Dr. Fényes Tibort, atomtudós öregdiákunkat, aki 100 000 Ft-ot adományozott a verseny lebonyolítására. Dr. Gábriel Róbertet, aki vállalta a versenybizottság elnöki tisztét és felajánlotta a különdíjat. Mindketten személyesen is itt voltak, nagyon jó érzés volt velük dolgozni. A verseny céljára egyébként adományokat a Dr. Tóth Kálmán öregdiákunk által alapított Eötvös Loránd Alapítványra várunk.
Mit csináltak a kísérő tanárok, amíg a gyerekek dolgoztak? Fekete Pál Péter tanár úr ez idő alatt élvezetes beszámolót tartott a CERN-béli nyári tanulmányútjáról. Ide a városból is eljöttek középiskolás diákok. Nagy sikere volt.
Mi lesz a jövő évi téma? Talán a bakonyi dinoszauruszok? Ez nem is rossz ötlet!
Még azt kérdeznénk, hogy a PRKG diákjai miért nem indultak a versenyen? Ez szándékos volt. Mivel nagyok voltak a pénzjutalmak, nem lett volna szép, ha házon belül visszük el azokat. Ha nagyon szeretnének indulni a gyerekeink, versenyen kívül azért megtehetik.
 Kik készítették a feladatokat?  A feladatok összeállításában Podányi Tamás, Pályi Gábor tanár urak (kémia), Fekete Pál Péter tanár úr (informatika), Somosi István tanár úr (fizika) és Somosiné Németh Alíz tanárnő (biológia-földrajz) vettek részt. A feladatok szaklektorálásában iskolánkból Grigely Csaba és Bárdos Zoltán tanár urak, Veress Zsuzsa tanárnő (PRKG), a PTE TTK tanárai, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszéke és egy, a KFKI-ban dolgozó kutatónő, Kovácsné Dr. Bogdán Csilla segített. Végezetül a versenybizottság elnöke, Dr. Gábriel Róbert professzor úr és a két fővédnök, emeritus professor Lázár Gyula (PTE ÁOK) és emeritus professor Fényes Tibor (ATOMKI) bólintottak rá az utolsó verziókra.
Sok sikert a versenyhez a továbbiakban! Köszönjük.
 
nf

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr602652779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása