Az 1991-es újra indulása óta 18. alkalommal bocsátotta útra maturandusait a Pápai Református Kollégium.
A több mint 80 gimnazistát a hagyományoknak megfelelően osztályfőnökeik, Kernyáné Návai Anita, Kovács Klára Anikó és Kerpel Péter vezette végig búcsúzásképpen az alsóbb évesek díszsorfala között az ősi Alma Mater tantermein, folyosóin, hogy aztán a legendás diákharang zengésére utoljára ünnepélyesen bevonulhassanak a szülők, rokonok, barátok gyűrűjében a Pápai Református Nagytemplomba.

 
 
 
 A hálaadó istentiszteleten Máté László, a Tatai Egyházmegye esperese a Jelenések könyve 22. részének 13. verse alapján hirdette az Evangéliumot. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a ballagás nem csupán túllépés a középiskolás éveken, hanem továbblépés, ami feltételezi, hogy mindabból, ami az itt töltött évek alatt történt, abból épülnek, okulnak, táplálkoznak a végzősök. Aki ide járt iskolába, az most már örökre és végérvényesen a PápaiKollégium diákja marad, bárhol folytatja is az útját. Prédikációjában az esperes úr hangsúlyozta: „Egyetlen igaz, valódi kezdete van a dolgoknak: a mindenható Isten. Ő ad értelmet, célt minden történésnek. Ami Őreá mutat, az valódi, igaz. A ballagás ebben az értelemben legyen a továbblépés alkalma; Jézus Krisztusban legyen befejezéssé és kezdetté, Általa legyen - utolsóvá és elsővé! Őbenne nyerjen értelmet minden Kezdet és minden Vég.”
A ballagási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, köszöntőjében Isten gazdag áldását kívánta a maturandusok életére, az érettségi vizsgáikra.
Kovács Péter igazgató azzal búcsúztatta a végzősöket, hogy rámutatott az intézmény egyediségére, különleges értékeire. Az, hogy a Pápai Református Gimnáziumnak nem aulája van, hanem temploma, a Pápai Református Gyülekezettel és Istennel való szoros elköteleződésre mutat. Az az identitás, ami összetartozásunkat eredményezi iskolánk jelszava szerint: az Istennek, Hazának, Tudománynak szentelt élet. Beszéde végén kedvenc történelmi személyiségétől, Churchilltől idézett gondolattal bíztatta az érettségi előtt álló tanítványokat.” Egy pesszimista minden lehetőségben a nehézségeket látja, az optimista pedig minden nehézségben meglátja a lehetőségeket.”
Az idei ballagáson rendhagyó módon nemcsak végzős diák búcsúzott Császár Szilvia személyében, illetve alsóbb évesek búcsúztatója hangzott el Böröczky Dezsőtől, hanem a Pápai Református Gimnáziumból negyedik gyermekét ballagtató szülő, Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma helyettes államtitkára is köszönetet mondott az iskolának. Összegezte, milyen kompetenciákat tanultak meg gyermekei a pápai évek alatt, milyen tapasztalatokkal gazdagodott a 9 éve pápai utakon járó család. Kiemelte, hogy azok családok, akik ide küldték középiskolába gyermekeiket, kitörölhetetlenül összefonódtak a Pápai Református Kollégium történelmével.
                   Gombás Barbara szavalata és a tradicionális zászlóátadás után a legkiválóbb növendékek jutalmazása következett. Tarczy Lajosról, a Kollégium egykori tanáráról elnevezett díjat a tantestület titkos szavazata alapján Császár Szilvia és Bali Kristóf kapták, akik tanulmányi eredményük, keresztyén magatartásuk és a közösségért végzett munkájuk alapján a legpéldásabban képviselték az iskola szellemiségét. A Vitéz Kovács Lajos Jenőről, a Kollégium egykori kiemelkedő testnevelő tanáráról elnevezett díjat a tantestület Kósa Lilinek ítélte oda kimagasló sportteljesítménye és tanulmányi eredménye elismeréseképpen. A Bódis István, iskolánk egykori öregdiákja által alapított díjat az a végzős tanuló kaphatja, aki évfolyamtársai választása szerint jó tanulmányi eredménye és magatartása mellett a legtöbbet tett az iskoláért és diáktársaiért. A Bódis-díjat Palcsó Anna vehette át, aki a ballagási ünnepségen gyönyörű énekhangjával is megörvendeztette a gyülekezetet. A Szőllősi-díjat Ungor András, a Gáty Alapítvány kiemelt jutalmát pedig Kovács Brigitta kapta.
                  Az országban szinte egyedülálló hagyományt követve a Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája végzős növendékei Pápa város összes ballagó diákjával együtt a végigvonulva a városon együtt vettek részt a város szabadtéri színpadán tiszteletükre rendezett városi ballagási ünnepélyen is.
                                                                                                                                         Mayerné Pátkai Tünde
                          
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr704547842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása