A film szeptember 9-én 18.20-tól került vetítésre a Fiúinternátus Pinceklubjában. Hossza 110 perc, szinkronos.


   Tizenegy éve nyitotta meg kapuit a Fiúinternátus Pinceklubja. Előbb havonta, majd az utóbbi nyolc évben hetente kerül terítékre egy-egy film, eddig majd háromszáz. Mindezt ingyen, ráadásul röviden támpontokat is kapsz a rendezőről, a film jelentőségéről, értékeiről, lehetséges értelmezéseiről.  

   Hogy kinek ajánljuk ezeket a filmeket? Nem, nem csak vájtszemű mozilakóknak, bánatos képű széplelkeknek, önjelölt entellektüeleknek. Bár lehet, hogy a pattogatott kukoricás zacskót zörögtető bradpittfétisiszták, akciófilmzabálók, sorozatfüggők és más állatfajták nem találják meg a számításukat, csak nézni fognak, mint a moziba. Látni nem.
   Akkor mire is számíthatsz? Ezek a filmek nem adják könnyen magukat. Oda kell figyelni, résen kell lenni, és hagyni kell, hogy megérintsenek világukkal.
   A gondos válogatás ellenére mégis megeshet, hogy olyan film kerül vetítésre, ami nem neked, nem rólad szól. Ne keseredj el, majd a következő. Szerencsére nem vagyunk egyformák.
   Hétről-hétre plakátok fogják hirdetni a soron következő alkotás címét, szerzőjét, a vetítési és forgatási időt. Kedvcsinálónak pedig moziplakátot s egy olyan – általában szépirodalmi – szöveget, amely utal a film tartalmára. Tartalmi összefoglalóra ne is számíts, ha érdekel nézz utána magad (www.imdb.com, www.port.hu), vagy gyere el és nézd meg a filmet.
   És akkor most a filmhez egy kis kedvcsináló, most még utoljára könnyebben emészthető formában: 

Az 1980-as évek közepe, angol bányászváros, ipari lepusztulás, őrjöngő sztrájkok, keserű szakszervezeti szabadságharc, sörivó férfiak nagy hassal és püffedt arcú nők. Egy ilyen város koszos tornatermébe jár bokszedzésre Billy, ahol a terem sarkában tütüben, balettóra címén mozgáskoordinációs képzést vesznek a helyi tízéves kisasszonyok. És itt fertőződik meg Billy Elliot, és akar balett-táncos lenni életre-halálra. Az a Billy, akinek a papája nagy tenyerű, keményszívű bányász, akinek a mamája már nem él, érelmeszesedéses nagyanyja pedig mintha saját gyereke lenne ennek a tizenkét éves fiúcskának. Szóval bokszkesztyű vagy balettcipő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr182307925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása