A Kollégium hajdanában Pápa kulturális életének meghatározója volt. Ezt a hagyományt folytatja az újjáindult Gimnázium is rendszeres kiállításaival, a művészeti tevékenység pártolásával. A múlt tanév óta még kedvezőbb a helyzet, mert iskolánk művészeti szakközépiskolai képzést is indított a Tánc-Lánc Művészeti Alapiskolával együttműködve. A néptáncosok és színpadi táncosok mellett festőművész és grafikus képzés is folyik, s ez utóbbinak irányítója Kerpel Péter művész-tanár, akinek november 13-án, vasárnap a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban életmű kiállítása nyílt. Az alkotó idén lett 50 éves, ennek kapcsán tett kedves gesztusa városunknak, hogy a már csaknem húsz éve Pápán élő művész ismét bemutathatja képeit. Megnyitó beszédében Heitler László művészeti író Kerpel Péter alkotói pályájának változatosságát emelte ki, ennek bizonysága, hogy a művész grafikákkal, festményekkel és fotókkal egyaránt bemutatkozott. Tematikája az elvont gondolatiságtól a mindenségre való rácsodálkozásig terjedő széles spektrum, amint azt a december 11-ig megtekinthető kiállítás is bemutatja.

Ez a sokirányú figyelem jellemzi a hétköznapokban is az alkotót, aki biológia-földrajz–rajz szakos középiskolai tanár, az ifjúsági vöröskeresztes mozgalom lelkes és sikeres irányítója a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában, továbbá a pápai református gyülekezet presbitere. A bőséges mindennapos elfoglaltságon túl áldoz a művészetnek alkotással, vagy közösségi szerepléssel, mint legutóbb, október 23-án, amikor a Tapolcafői Zenélő Esték keretében Borbély Lajos kiállítását nyitotta meg.

Isten éltesse és áldja meg alkotóerővel kollégánkat, Kerpel Pétert!

Adorján Zoltán

A fotókat Polgár Tibor készítette. A megnyitóról olvashatnak még a Naplóban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr863395268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása