A Kollégium számos második világháborús áldozatára kegyelettel emlékezve idézzük a továbbiakban a Napló cikkét:

Pápa - Az elvesztett háború nem más, mint a kollektív önvédelem csődje, a kollektivizmus fölbomlása. Kívül kerülünk a jogrenden, csak a két puszta kezünk, meg az Úristen, aki velünk van - hangzott el a pápai megemlékezésen. 

A többi között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Apostol Pál református lelkész vasárnap a doni áttörés hatvankilencedik évfordulóján rendezett emlékünnepségen. 

A doni áttörés hatvankilencedik évfordulójára, a 2. magyar hadsereg szinte teljesen pusztulásra emlékeztek Pápán (Fotó: Penovác Károly)

A doni áttörés hatvankilencedik évfordulójára, a 2. magyar hadsereg szinte teljesen pusztulásra emlékeztek Pápán (Fotó: Penovác Károly)



; A gyászos történelmi eseményre, aminek során a 2. magyar hadsereg szinte teljes állománya elpusztult, eltűnt, vagy fogságba esett, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, valamint a Pápai Huszáregyesület közös szervezésében emlékeztek a résztvevők.  Orgona László gitárral kísért éneke és Kincses László megrázó prózája után Apostol Pál osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. 

- Az a csapat soha vissza nem jön. Csak az emlék sebe lüktet folyton, fájdalmasan. Gyakran egy nemzet térdel, és mondja a zsoltárt. Ez a zsoltár lehet panaszos, és zsolozsma lesz belőle, de lehet győzelmes, akkor pedig himnusz lesz belőle. Zsoltár és trombitaszó együtt zeng, és lesz belőle égi harmónia, mert közben egy nemzet és egy új nemzedék születik. Ne hagyjuk, hogy a trombita szava elnyomja a zsoltár lágy hangját - fogalmazott a szónok.


Az ünnepség zárásaként a résztvevő városvezetők, katonai hagyományőrzők, az Acsády és a Munkácsy iskola hagyományőrzői, Magasy Zsolt alezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka és Keith P. Boone ezredes, a nemzetközi  nehézlégiszállító ezred parancsnoka elhelyezték az Esterházy úti emlékműnél az emlékezés koszorúit, majd mécsest gyújtottak a hősi halált halt magyar katonák emlékére.

Szerző: Nagy Imre

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr923556216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása