Fekete Ildikó tanárnő érdekfeszítő előadást tartott iskolánkban arról, mi a szerepe a gyógyításban szeretett tudományának. Előadására alkalmat a Rákóczi Szövetség soros összejövetele teremtett, amelyet Goór Judit tanárnő, a Szövetség helyi titkára szervezett. Babos Petra interjúit a papa-ma.hu oldalról vettük át.

fekete ildikó fizika az orvoslásban.jpg

További fotók ide kattintva tekinthetők meg.

A Rákóczi Szövetség tegnap délután tartotta idei utolsó összejövetelét, melyen ezúttal Fekete Ildikó fizikatanár Magyar orvoslás tegnap és ma, magyar fizikusok a gyógyítás szolgálatában címmel beszélt az érdeklődőknek.
Goór Judit, a szövetség titkára hírportálunk kérdésére elmondta, a Rákóczi Szövetségnek Pápán közel 60 állandó tagja van, - sajnos kevés fiatal - akik havonta tartanak összejöveteleket, amikor is szerteágazó témákban előadásokat hallhatnak az érdeklődők, de nyáron általában kirándulni megy a csoport. Az idei nyár során Torinoban, Andauban és Zemplénben jártak. 
Fekete Ildikó előadása elején CERN-béli élményeiről beszélt a hallgatóságnak.
Mint mondta, a fizikának rengeteg alkalmazása van, minden orvosi műszer, az életműködésünk, szinte minden fizika, az elektromossághoz, a mágnesességhez, hangokhoz köthető. 
- A betegség egyidős az emberrel. A tudatos gyógyítás megjelenéséhez szükség volt a szervezet működésének és felépítésének megismerésére és gyógyító eszközök készítésre. Ezekhez persze a természettudományok fejlődésére is szükség volt. A nyár során jártam CERN-ben, ahol elsősorban a részecskefizikáról hallottam. Akkor határoztam el, hogy a laikusok számára is érhető módon mesélek ezekről az élményekről, tapasztalatokról. Nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy magyar orvosokról is szót ejtsek a Rákóczi Szövetségénél. Így kiemeltem Pápai Páriz Ferencet, aki tanár, az orvoslás és a filozófia doktora volt. Hevesi György nélkül nem alakulhatott volna ki a nukleáris medicina, vagyis a radioaktív sugárzást felhasználó terápiás technika. Ő ismerete fel először, hogy radioaktív atomokkal helyettesítve vegyi anyagokban a nem radioaktív anyagokat, olyan nyomjelzőt kapni, amit a szervezetbe juttatva tudunk érzékelni, s így daganat helyét milliméter pontosan meg lehet állapítani. Eötvös Lóránd is nagy szerepet játszott és Simonyi Károly is - mondta a fizikatanár.
Az előadás során kitért a CT-re, az MRI-re, az ultrahangra is, amelyekkel nagyon sok vizsgálatot végeznek, s melyektől egyáltalán nem kell félni. 
Végül hozzátette, véleménye szerint a gyógyító technikákban lesz egyre nagyobb szerepe a tudományoknak, hiszen molekuláris és atomi szintre mennek már a gyógyításban. 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr494932910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása