Diákjaink immár kilencedik alkalommal emlékeztek meg a magyar költészet napjáról Veress Zsuzsa tanárnő irányításával. Idén Szőcs Géza Passió című darabját mutatták be nagy sikerrel a református egyházközség gyülekezeti házában. A telt házas előadásról Polgár Tibor beszámolóját közöljük Sajtóvisszhang rovatunkban.

Az előadást megelőzően író-olvasó találkozón ismerkedhettek meg az érdeklődők a szerzővel. A beszélgetés moderátora Veress Zsuzsa volt. Az előadáson készült fotók innen tölthetők le.

A költészet napja Szőcs Gézával                                                                      

      Neves vendég érkezett a református gimnázium költészet napi rendezvényére: Szőcs Géza költővel találkozhatott az irodalomkedvelő közönség a tanintézet dísztermében csütörtök délután. Az erdélyi költővel Veress Zsuzsa magyartanár beszélgetett az irodalomról, majd pedig a refis diákok bemutatták a vendég Passió című darabját a Református Gyülekezeti Házban. Szőcs Gézától megtudtuk, örömmel tett eleget a református gimnázium meghívásának már csak azért is, mivel érdekli, kik alkotják majd a nemzetet évtizedek elteltével, és ők mit értenek meg a mai bölcsességeinkből, kérdéseinkből.

Hozzáfűzte, tapasztalatai alapján a vers és az irodalom iránti érdeklődés sokszor erőteljesebb egy kisebb város közösségében, mint a fővárosban. A többek között József Attila-díjjal is kitüntetett költő véleménye szerint a költészetet nem szabad csupán egyetlen napra visszaszorítanunk az életünkben, a költészetnek a mindennapjaink részévé kell válnia. – Hozzáférhetővé kell tenni a költői életműveket. Nem kell kötelező olvasmányokat kiírni, hagyni kell az embereket, a gyerekeket, hogy verseket olvassanak, szavaljanak, előadjanak és megzenésítsenek. Mindez elhozza majd azt, hogy egy olyan barbárabb periódus után, amikor a költészet visszaszorulni látszott, megint visszatér a költészet azon ereje, ami az emberi ősműveltség kezdetekor szólalt meg. A költői szó volt az első igazi önkifejezési formája a szellemnek. Ez a legősibb művészi forma, ami nem pusztulhat ki – fogalmazott Szőcs Géza, aki kiemelte, rendkívül fontos, hogy minél több vers jusson el minél több emberhez. A gimnázium díszterme után a Református Gyülekezeti Ház is zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ahol a fiatalos frissességgel felvértezett Passió nagy sikert aratott a jelenlévők körében – a Veress Zsuzsa által rendezett színdarab Szőcs Géza tetszését is elnyerte. A magyartanárnő kérdésünkre elmondta, a Passiót még a ’90-es évek elején látta a televízióban, és már akkor megfogalmazódott benne, jó lenne ezt a zseniális darabot diákokkal eljátszatni. A színdarab 17 szereplője Veress Zsuzsa magyar fakultációs csoportjaiból került ki, közülük öten végzősök, míg a többiek a tizenegyedik évfolyamba járnak. – Sohasem csináltam még ilyet. Ez teljesen más, mint egy költészet napi műsor, amiben versek hangzanak el. Utóbbiban otthon érzem magam, azonban színházi rendezést most valósítottam meg először. Rendkívül nehéz feladat volt és nagyon sok munkával járt, de a gyerekek ügyesek voltak, maguktól rájöttek, hogy mit kell csinálni a színpadon, például hova tegyék a kezüket, hogyan gesztikuláljanak, hogyan játszanak. Büszke vagyok rájuk – fogalmazott Veress Zsuzsa.
A Passió a református gimnázium diákjainak előadásában hamarosan megtekinthető lesz az interneten, a legnépszerűbb videómegosztó oldalon.                   
pt                    

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr545219746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása