A Kárpát-medence valamennyi magyar tanítási nyelvű iskolájából származó, 7-8. évfolyamos gyerekek részére szervezett nagyszerű versenyt a KŐRIS Nonprofit Kft. Győrben. A döntőbe összesen 24 magyarországi és határon túli csapat juthatott. A nemes versengésen Veszprém megyét a pápai refi csapata képviselte, amely sikeresen túljutott a verseny helyi és a regionális fordulóján. A csapattagok: Gondos Dávid, Szakács Viktória és Varga Dominik, 8. B osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Somosiné Németh Alíz volt.

A verseny célja évről-évre, hogy a felnövekvő gyerekek a fenntartható fejlődés iránt elkötelezettek legyenek, komplex ökológiai szemléletük alakuljon ki. Egyik kiemelt cél a Kárpát-medencei helyi erőforrások, értékek megismerése és megőrzése.

A felkészüléshez az idén is tudni kellett az általános iskolai földrajzi, biológiai, természetvédelmi, környezetvédelmi, környezet-egészségvédelmi ismereteket. Meg kellett tanulni a Természet BÚVÁR folyóirat kijelölt cikkeit. A gyerekeknek tájékozottnak kellett lenniük a környezetszennyezés jellemző eseteiben és a fogyasztási szokások változásában; a környezettudatosságban, az energiatakarékosságban, a hulladék-keletkezésben, a szelektív hulladékgyűjtésben. Tudni kellett, mit jelent az öko-, és biotermék fogalma; mi a tudatos vásárlói magatartás. Ismerni kellett a védett hazai és nemzetközi természeti értékeket.

Az idei verseny központi témája: a környezet és fenntarthatóság, valamint az erdőborítottság alakulása volt a Kárpát-medencében.

A két napos verseny első napján a gyerekek terepgyakorlaton vettek részt, melyet a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezett és bonyolított le. A terepgyakorlat idén a „Hanyban”, Hany Istók valamikori birodalmában, a Hanság védett területén folyt. A terepgyakorlatot egy írásbeli teszt zárta le.

Másnap reggel egy másik tesztet töltöttek ki a gyerekek a megadott ismeretanyagból. Ez után következett az igazi megpróbáltatás, a kiselőadás forduló. Erre több témából is lehetett készülni: A lakóhely vagy környékének természeti értékeiből, vagy környezeti problémáiból, illetve környezet-egészségügyi témát is lehetett választani. Egy 10 perces kiselőadás keretében kellett számot adni az előzetesen elvégzett munkáról, a csapattagok talpraesettségéről. A gyakorló tanárokból és a Természet BÚVÁR magazin munkatársából álló zsűri nagyon elégedett volt a gyerekek felkészültségével és a remek kiállással, a feldolgozott témák sokszínűségével. A refis csapat a bakonyi dinoszauruszokkal és az iharkúti bánya németbányai feltárásaival foglalkozott.

01_1.jpg

A területi elődöntőre még plakátot is kellett készíteni, a népességrobbanásról, melyet a döntő idején kiállították a győri Városháza folyosóján!

A refis csapat a 13. helyet szerezte meg a nemes versengésben, tapasztalatokkal és sok élménnyel megrakodva ért haza Pápára.

Örvendetes, hogy 2014. április 25-én a Föld napja minisztériumi ünnepségen, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében Illés Zoltán államtitkár Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át Hajbáné Csuta Ildikónak a Kőris Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójának, a hazai és a határon túli magyar diákok környezeti és természetvédelmi neveléséért, összetartozásának erősítéséért, a magyar nyelv ápolását szolgáló tevékenységéért, a Sajó Károly Kárpát -medencei Környezetvédelmi csapatverseny szervezésében végzett munkája elismeréseként.

03_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr106367527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása