A Rosetta űrszondától a barlangi medvéig, azaz látogatás az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban és a Magyar Természettudományi Múzeumban

2014. november 19-én a természettudományos osztályok rendkívül tanulságos és érdekes tanulmányi kiránduláson voltak.

IMG_8689.JPG

Külön busz vitt minket, 9. C-seket és a 10. C-seket először az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontba, ahol nyílt napot rendeztek. Itt utunk először az előadóterembe vezetett, ahol általános tájékoztatót tartottak. Ezután két csoportba oszlottunk, a mat-fizesek Somosi tanár úrral az atomcsapdát, a magfúziós kísérletek szondázása kutatócsapatot, és a Rosetta űrszonda informatikai fejlesztőit látogatták meg. (A Rosetta az Európai Űrügynökség űrszondája, melynek fő célja, hogy közelről megvizsgálja a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököst. 2004. március 2-án indították útra. 2014. november 12-én este az űrszonda Philae leszállóegysége sikeresen landolt az üstökösön, a Földtől 500 millió kilométerre és sikerült szigonyokkal rögzítenie magát a távoli égitest felszínén.) Mi, biosz-kémesek Alíz nénivel az MR (mágneses rezonancia vizsgálat) fizikai fejlesztőit, a nanogyémánt készítést és egy nagyon érdekes háromdimenziós lézeres mikroszkóp készítését és használatát figyelhettük meg. Nekem legjobban a lézeres mikroszkóp tetszett!

IMG_8665.JPG

Találkoztunk az iskolánk három volt tanulójával, akik ma ott kutatnak (ifj. Varga-Umbrich Károly, Bolla Róbert és Sándor Nóra.) Egyikük (Karcsi) bemutatót tartott nekünk, Robi pedig kalauzolt az épületek között.

IMG_8674.JPG

Ezt követően a busz a Természettudományi Múzeumba vitt minket. Ahogy beléptünk az első terembe, az GDF SUEZ - NaturArt Az év természetfotósa 2014. kiállítást nézhettük meg! Szebbnél-szebb fotókat láthattunk a falakon! A következő helységben egy kicsinyített Tropicarium volt berendezve. A harmadik terem kétszintes volt. Az alsó szinten gyönyörű ásványokat állítottak ki! Egy sötétített sarokban olyanokat helyeztek el, amelyek UV-fénnyel való találkozáskor világítottak. A második emelet egy részén paleontológiai kiállítást lehetett látni magyar dinoszaurusz csontokkal. Ott volt a Hungarosaurus tormai életnagyságú rekonstrukciója és Ősi Attila munkáját is meg lehetett figyelni kis TV képernyőkön. A terem másik részén mamutok és ősemberek voltak megformázva. Németh Tamás élvezetes előadást tartott nekünk a földtörténeti korszakokról J Itt megtudhattuk, milyen lehetett, amikor az ősember találkozott a barlangi medvével!

A nap végén kissé megfáradva, de új élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Schlecht Benedek 9/C

IMG_8701.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr316936777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása