Hatodik alkalommal rendezte meg iskolánk a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt a 7-8. osztályos diákok számára. A verseny tisztelgés alma materünk hajdani tanára előtt, aki 1938-tól a Pécsi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Orvosi Kara Fizikai Tanszékének tanára, majd dékánja volt. Akadémikus, a Természettudományi Társulat tagja. Fizikusként kutatási területe a radiológia. A  verseny összetett természettudományos ismereteket mért fel, biológiai, fizikai, kémiai és matematikai ismeretekre egyaránt szükség volt. dpp_0037.JPG

(A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg.)

A verseny kérfordulós: Az első, írásbeli feladatra 75 perce volt a diákoknak, amelyből a legjobb hat helyezett kerül a döntőbe. Itt mérési feladatokkal kellett megmérkőzni a csapatoknak.

dpp_0063.JPG

A verseny írásbeli fordulója alatt Fényes Tibor professzor úr tartott érdekfeszítő előadást a kvarkokról a felnőtteknek.

dpp_0090.JPG

Ezt követően, míg iskolánk szaktanárai javították a versenyfeladatokat, Mérő László matematikus professzor bűvölte el diák és felnőtt hallgatóságát előadásával, amely a modern tudásról szólt.

dpp_0008.JPG

A versenybizottság elnöke Dr. Gábriel Róbert tanszékvezető egyetemi tanár (PTE TTK), a verseny fővédnöke professzor emeritus Fényes Tibor, a fizika tudományok doktora (a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője), iskolánk hajdani diákja volt, a zsűri harmadik tagja Fekete Péter Pál, iskolánk igazgatóhelyettese volt.

Nagyon örvendtünk, hogy minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés a verseny iránt, 24 csapat nevezett és 21 csapat vett részt végül a január 29-én a sok jelentkező miatt három teremben folyó írásbeli fordulón. Így még kiemelkedőbb a versenyben élen végzett csapatok teljesítménye.

dpp_0006.JPG

A verseny győztese a Veszprémi Báthory István Általános Iskola csapata lett, második a Türr István Gimnáziumé, harmadik a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolaé. A különdíjat a Városlődi Német Nemzetiségi Általános Iskola nyerte.

 Köszönjük a versenyzőknek a részvételt, gratulálunk a szép eredményekhez mind a diákoknak, mind a felkészítőknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr758357264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása