Diákjaink HEMO-ban megtekinthető kiállításáról részletesen beszámol a papa-ma.hu oldal. A továbbiakban köszönettel átvesszük írásukat. Az első képre kattintva megnyílik a forráscikk, amelyhez kapcsolódóan további festmények, fotók tekinthetőek meg.

diakgaleria_megnyito_kerpel_peter.jpg

Új kiállítóhellyel bővült a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. Ezentúl a HEMO második emeleti előtere lesz az otthona a Diákgalériának, amely a képzőművészettel foglalkozó fiatalok számára jelent  bemutatkozási lehetőséget, mondta Róka Norbert művelődésszervező. A nyitókiállításra a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája képzőművészetis növendékeit kérték fel. A válogatás nagyon színvonalas, bármely nívós galériában megállná a helyét, tette hozzá Róka Norbert.

Valóban így van, a látogató már az első pillanatban megfeledkezik arról, hogy diákok alkotásait nézi. Ami miatt talán mégis egyértelmű, hogy fiatalok készítették a képeket, az az, hogy ötletes, lendületes, időnként formabontó, a világot egy másik nézőpontból is megmutató művek láthatók a falakon.

A kiállítást Kerpel Péter, a képzőművészeti tanszak vezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy nagyon büszke a diákokra és kollégáira is, hogy a hat év alatt - ennyi ideje van művészetis képzés a Refiben - bebizonyosodott, van helye és értelme a munkájuknak.




A HEMO második emelete ad otthont a Diákgalériának

- A klasszikus alkotói eljárásokkal alapozzuk meg a képzést, a fiatalok megtanulnak rajzolni, festeni, utána már szabad kezet kapnak, hogy a megtanultakat továbbgondolják. Katona György művésztanár a festés rejtelmeibe vezeti be a növendékeket, akik nála megtapasztalhatják az alkotás új dimenzióit, szabadságát. Nikolausz Krisztián grafikusnál pedig az alapvető technikák, rézkarc, linómetszés, papírnyomat elsajátításán túl most már komputergrafikai eszközökkel is dolgoznak a diákok. Pesei Petra a művészi rajzot, betűrajzot tanítja, Boros Zita pedig a mintázásért felel - mondta.

Plakát, meghívóterv, könyvborító, képregények, kollázsok, montázsok - mind új megvilágításba kerülnek, ha a rajztudás, a tehetség, a kreativitás összeér a számítógépes technikák világával, de egy-egy olajfestmény előtt is érdemes elidőzni. A kiállításon a félévi értékelés során kiválogatott legszínvonalasabb munkák láthatók. A diákok bemutatkoztak már az iskola falai közt, a templomban, most ezzel a tárlattal pedig a város nyilvánossága elé állnak ki.


Békefi Bonita képe volt a Szélesvíz című folyóirat borítója is

A kiállításon nemcsak a végzősök érett, tényleg lélegzetelállító munkái láthatók, hanem a "feltörekvő nemzedék", az alsóbb évesek képei is. Békefi Anna most kilencedikes a Refiben, mint mondta, kifejezetten a képzőművészeti tanszak miatt választotta ezt az intézményt. Rengeteg órájuk van, mesélte, de ez nem baj, mert minden diáknál látványos a fejlődés.

A tárlaton láthatók Békefi Bonita és Lőwenberger Patrik képei is, ők idén végeznek, tanáraik biztatják őket, hisz nem csupán tehetségesek, de nagyon szorgalmasak is - és ez a kettő így együtt jelent sikert. Aki teheti március 4-ig látogasson el a HEMO-ba és nézze meg a kiállítást, biztosan nem csalódik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr468406240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása