Szerző: Mayerné Pátkai Tünde

 

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét. 

 

Elhangzott Rab Zsuzsa Tövisek közt sajlódott gyenge liliom című költeménye Cserneczky Zalán, Edvy Roland és Kerpel Péter 11.C osztályos tanulók tolmácsolásában.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tanévnyitó beszéde után Dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte az alma máter közösségét, és felolvasta Steinbach József püspök köszöntő levelét is, aki elismerését fejezte ki az emelt szintű érettségi vizsgákon 80% fölötti eredményt elért diákoknak és az őket felkészítő tanároknak. Külön is kiemelte Varga-Umbrich Eszter nemzetközi fizika versenyen megszerzett ezüstérmes helyezését.  Az évnyitó ünnepség felemelő pillanata volt az új diákok és tanárok eskütétele, valamint az erre az alkalomra szerveződött tanári kórus szolgálata. 

 

Az ősiségének 486., a rendszerváltoztatás utáni újraindulás 26. tanévét megkezdő intézmény történetének jelentős fordulópontja lehet ez az iskolai esztendő.  Balog Zoltán miniszter úr áprilisi látogatásakor nyilvánosságra került a hír, hogy jelentős kormányzati támogatással megtörténhet a gimnázium épületének felújítása, amelynek kezdete éppen szeptember végére várható. Így a 25 évvel ezelőtti hőskorszak összekapcsolódik a jelen eseményeivel, mintegy újra megélhetővé téve a pápai kollégium feltámasztásáért végzett  munka lázas buzgalmát. A tanév első felében a főépület központi és Jókai utcai szárnyát újítják fel, majd a Séllyei utcai oldal következik. Emiatt az oktatás két külső telephelyen is zajlik, az Ókollégiumban és a régi Fiúinternátusban is lesz oktatás.

A tantestület igyekezett felvértezve indulni a kihívásokkal teli tanévnek. Meghívott vendégként Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár magával ragadó előadása az érzelmi nevelés fontosságáról új lendületet adott a szakmai, módszertani munkához.

A tanév első napján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke a diákok számára tartott előadásában pedig az Isten iránti szeretetből fogant jócselekedetek, az önzetlen segítség lehetőségeire és példáira mutatott rá, buzdítva erre a pápai refiseket is. 

Imádkozunk azért, hogy Isten áldása kísérje az intézmény külső és belső megújulását, az itt folyó embernevelés nemes kihívásait. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr6611692989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása