Najroda 2017.03.19. 22:14

Felvidéken a 11.C

p3142850_1.JPG

A Rákóczi Szövetség anyagi támogatásával megvalósulhatott Felvidéki kirándulásunk, azt a szellemiséget testesíti meg, amit a Jókaitól származó jelmondatunk kifejez.

 Iskolánk 11. C osztályával hetek óta izgalommal készülődtünk ezekre a napokra. A természettudományos képzésben részt vevő osztály tagjai matematikát, fizikát, kémiát és biológiát tanulnak emelt óraszámban, úgy is mondhatnánk, hogy igazi kockafejűek, akik inkább az elméleti tárgyakat preferálják. Irodalmi műsorban való szereplés azonban mégsem áll távol tőlük, hiszen az előző tanévekben is többször közönség elé léptünk már szerkesztett műsorokkal pl. a Lőrincze –év megnyitóján, a magyar kultúra napján, a Pápai Jókai Kör Reményik Sándor- és Rab Zsuzsa- estjein, illetve színdarabokkal adventi esten és a Pápai Ökumenikus Napon. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy nemzeti ünnepünkön itthon és a Felvidéken is bizonyságot tegyünk hitünkről és hazaszeretetünkről.

17380050_1926511754259683_1955710076_o_1_1.jpg

Március 14-én, kedden reggel 8 órakor tartottuk iskolai megemlékezésünket a pápai református templomban, amelynek nyitánya a Nemzeti dal népzenei feldolgozásának megszólaltatása volt Kovács István tanár úr vezetésével. Az Ígéretes együttes ezúttal a 7-8-9. évfolyamos diákokból, valamint a Pápai Református Teológiai Akadémia kórusának tagjaiból szervezett összevont alkalmi kórust kísérte. A 11. C osztályos tanulók műsorának fókuszában az 1948. március 15-i, pesti események álltak, melyeket Petőfi Sándor forradalmi hevületű magyarság- versei idéztek meg. A mozgalmas, koreográfiájában is változatos műsort a gömöri népviseletbe öltözött lányok népdalai, valamint a gitár és fuvolakísérettel előadott megzenésített darabok színesítették. Petőfi alakjának megidézéséhez a Vajda Bálint és Müller Eszter, képzőművészeti tagozatos növendékeink által készített életnagyságú grafikus Perőfi- ábrázolás is hozzájárult.

 A pápai templomi műsor után a 11.C tagjaival autóbuszra szálltunk, hiszen 11 órára már a Heténybe kellett érkeznünk. A Tarczy Lajos Alapiskolában nagy szeretettel vártak bennünket. Legelőször megmutatták az iskolát, a nyolcadikos diákok prezentációt készítettek számunkra a település és az iskola életéről, majd mi is beszéltünk saját intézményünkről, egy promóciós kisfilmet is levetítettünk. Ebéd után a tornateremben táncházat szerveztek számunkra a felső tagozatosok részvételével, majd a József és testvérei című, bibliai történetet feldolgozó színdarabot adták elő Écsi Gyöngyi református lelkész-előadóművész rendezésében. A zseniális produkció után átvonultunk a Községházára, ahol az iskolások és a település érdeklődő polgárai számára előadtuk március 15-i ünnepi műsorunkat, átadtuk az iskolának azt életnagyságú Petőfi-grafikát, amit ajándékba hoztunk Pápáról.  A közös megemlékezés után kivonultunk a Községháza előtti térre, ahol megkoszorúztuk a Tarczy Lajos tiszteletére állított emlékhelyet. Tarczy Lajos 210 éve született Hetényben, a pápai kollégium hegeliánus polihisztor professzora, a híres kollégiumi Önképzőkör első tanárelnöke volt éppen abban az időben, amikor Petőfi Sándor, Jókai Mór és Orlay Petrich Soma is itt töltötte tanulóévét. Mi, kései utódok ezúttal együtt róttuk le tiszteletünket közös történelmünk nagy formátumú alakja szülőhelyén. Az esti órákat kötetlen beszélgetéssel töltöttük, amely alkalmat teremtett arra, hogy a pápai diákok megismerjék a felvidéki magyarság múltját, a kisebbségi lét jelenkori gondjait, problémáit.

Másnap reggel fél 9-kor a református templomban találkoztunk Palcsó Attila református lelkipásztor, aki beszélt a gyülekezet történetéről és mindennapjairól.  Reggeli áhítatunk megtartása után indultunk Rév-Komáromba, ahol első állomásunk a püspöki székhely, illetve a monumentális református templom volt. Itt újabb ismertetőt hallhattunk a felvidéki reformátusságról, majd az Erődvárba mentünk. Idegenvezetőnk Macza Mihály elismert helytörténész volt, több helytörténeti tárgyú könyv szerzője. Az ő vezetésével ismerkedtünk meg Rév-Komárom történelmével, legfontosabb nevezetességeivel. Az Erődváron kívül megnéztük a Duna Menti Múzeumot, az Európa udvart, a Szent András templomot, a Jókai Múzeumot, illetve azt a Jókai-Lehár kiállítást, amit még az idegenvezetőnk rendezésében nyitottak meg. A város további kiemelt helyszíneinek körbejárása után visszatértünk Jókai Mór nevezetes szobrához, hogy részt vegyünk a város március 15-i ünnepségén. Az ünnepi szónoklatok és szavalatok után átvonultunk a Klapka térre, ahol tovább folytatódott a nemzeti emlékezet közös ébresztése. Itt mi magunk is elhelyeztük a Klapka szobor talapzatánál a tisztelet virágait. Az ünnepség elején összetalálkoztunk sok régi tanítványunkkal, ismerősünkkel, többek között a Tatai Református Gimnázium igazgatójával és küldöttségével, örültünk, hogy  velük együtt is megélhettük e szép pillanatokat. Biztos vagyok abban, hogy a diákok számára emlékezetes és nagyon tanulságos volt ez a két nap.

p3142869_1.JPG

Ők maguk így vélekedtek a kirándulás után:

A nemzeti ünnepünk közös ünneplése nekem a felvidéki kirándulással egybekötve azért volt különleges, mert bepillantást nyerhettem, hogy hogyan emlékeznek meg a határon túli magyarok nemzeti ünnepeinkről….mert az egyik legfontosabb nemzeti ünnepet egy határon túli magyar közösséggel együtt ünnepelhettem és emellett megismerhettem Komárom városát is…, mert engem ért a megtiszteltetés, hogy Klapka György szobrát megkoszorúzhattam.

 Azt eddig is tudtam a kisebbségben élő felvidéki magyarságról, hogy őrzik magyarságukat, de az újdonság volt a számomra, hogy még talán jobban ragaszkodnak az anyaország hagyományaihoz, mint a Magyarországon élők… hogy milyen nagy szeretettel fogadtak bennünket és hogy mennyire hagyománytisztelő emberek…, hogy még egy kis falusi iskolában is ilyen jó eredményeket érnek el minden területen.

p3142856_1.JPG

            Hálás szívvel gondolunk mindazokra, akik ezt a kirándulást lehetővé tették, akikkel barátságokat köthettünk ez alatt a pár nap alatt. Bízunk abban, hogy a következő esztendőben folytatása lesz e találkozásnak. Annyi azonban bizonyos, hogy a pápai küldöttség számára tanulságos és életre nevelő emlék marad a nemzeti ünnepünk felvidéki közös megélése.

 

Pápa, 2017. március 17

Mayerné Pátkai Tünde                

osztályfőnök-igazgatóhelyettes

 

.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr712352203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása