Manapság az iskolákban az egyik legismertebb európai uniós program a Comenius Iskolai Együttműködés programja, amely két vagy több országból származó partneriskolák hosszabbtávú együttmunkálkodását támogatja. Ha a partnerek megtalálják egymást, és kidolgoznak egy két éven át folytatható projektet, akkor már pályázhatnak is a nemzeti irodájuknál az uniós támogatásért, amelyet – ha jó az ötlet – meg is kapnak.

Így volt ez a mi esetünkben is. 2007 őszén egy a lengyelországi Katowiczében tartott partnerkereső szemináriumon szólított meg minket a lübecki Holstentor-Realschule két kedves tanára, hogy volna-e kedvünk új partnerként csatlakozni a projektjükhöz, amelyet a 2008-as tanévtől indítanának. Természetesen az ajánlatukat örömmel elfogadtuk, s még nagyobb volt az örömünk, amikor a támogatást is elnyertük. Hamarosan egy 6 iskolából álló lelkes csapatban találtuk magunkat, ahol négyen már évek óta együttdolgoznak, egy görög iskola és mi pedig most kezdtünk ismerkedni ezzel a fajta tevékenységgel.

A régi mag a következő iskolákból áll:
1.Litvánia, Kaunas Kauno Maironio Gimnázium, ők a koordinátoriskola
2.Németország, Lübeck Holstentor-Realschule
3.Dánia, Slangerup Kingoskolen
4. Lengyelország, Gdansk Conradinum

Az újak:
5.Görögország, Trikala
6.Magyarország, Pápai Ref. Koll. Gimnáziuma

A projekt címe - „ Non scholae, sed vitae discimus”, azaz „Nem az iskolának, az életnek tanulunk” - jól illeszkedik az Europai Unió által meghirdetett Egész életen át tartó tanulás programjához. Segíteni szeretnénk a tanulókat azon képességek, jártasságok megszerzésében, megerősítésében, amelyekre az életben, a felsőoktatásban, a munkahelyen, a munkahelyváltásban nagy valószínűséggel szükségük lesz, és amelyeket
nem lehet csak tanórai keretek között megszerezni. A nemzetközi találkozók alkalmával gyakorolják a diákok az angol nyelven való kommunikálást mindennapi szituációkban, megértik a játékos feladatmegoldás vagy csapatmunka során a hatékony együttműködés fontosságát, más ország kultúrájának megismerése nyitottá, elfogadóvá teszi a fiatalokat. Különféle módszereket tanulunk mi tanárok is a kollégáktól, amelyeket hazahozva
beépíthetünk a mindennapi gyakorlatunkba.

Pálóczyné Zergi Klára

Projekt http://www.nonscholae.info

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr142333875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása