A hagyományok őrzése és a megújulás szükségszerűsége jegyében kezdte meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája alapításának 481., újraindulásának 21. tanévét.

A 2011. szeptember 1-jén délután a pápai református templomban tartott tanévnyitó istentiszteleten az igehirdetés szolgálatát főtiszteletű Bellai Zoltán, a Dunántúli Református Egyházkerület főtanácsosa végezte János evangéliuma alapján. Kovács Péter Ferenc megbízott igazgató úr tanévnyitó beszédében a sok-sok munka éveként tekintett az elkövetkező időkre, amelynek záloga a valódi értékek vigyázása és a méltó példák követése.

A Kollégium szellemiségének, tradícióinak elevenen tartását szolgálja például a tanévkezdő napokon zajlott iskolatörténeti vetélkedő, s a modernizálást a TIOP pályázat révén elnyert digitális táblák, valamint a digitális napló alkalmazása.

Főtiszteletű Steinbach József püspök úr biztatott szavaival köszöntőjében. A tanévvel járó feladatok elvégzéséhez, önmagunk odaszánásához adjon az Isten jó kedvet – fohászkodott püspök úr az új diákok és tanárok eskütétele előtt.

Az ünnepség nagytiszteletű Mátyás Lajos nyugalmazott esperes úr festményeiből rendezett kiállítással folytatódott a Gimnázium dísztermében, amelyet főtiszteletű Tislér Géza, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott lelkészi főjegyzője nyitott meg. Főjegyző úr művészettörténészi mércéjű beszédében lelkipásztor-festőként mutatta be Mátyás Lajost, akiben össze nem keverve, de el sem választhatóan együtt van ez a két életforma és hivatás. Biblikus és profán képeit áthatja a református egység szelleme, tájábrázolása gyermekkori élményekből táplálkozik, témaválasztását pedig az jellemzi leginkább, hogy kiállításának az Istenre emelt tekintet címet adta a művész. Az alkotót, Esperes urat jelenleg hatalmas vállalkozás foglalja le: kedves felesége biztatására, püspök úr kérésére akvarelljeivel örökíti meg a Dunántúli Református Egyházkerület mind a 336 templomát. Saját egyházmegyéjének, a pápainak templomait már megtekinthettük egy korábbi kiállításon is. A megnyitó zárásaként maga a művész fejezte ki háláját a kiállítás létrejöttéért a Kollégium vezetőségének, Mayerné Pátkai Tündének és Kerpel Péternek a szervező munkáért, s mindenekfölött feleségének, Eszter asszonynak, aki áldozatos segítője életének. Esperes úr háláját – kegyelettel emlékezve mesterére, A. Tóth Sándorra – azzal is kifejezte, hogy hajdani iskolájának, a Kollégiumnak adományozta négy bibliai történeteket megjelenítő tablóját, amelyeken 80 képen megelevenednek Krisztus tanításai.

Köszönjük nagylelkűségét, Isten áldását kívánjuk életére és további munkásságára. 

S hívunk minden érdeklődőt, hogy a kiállítást tekintse meg dísztermünkben.

Az írás eredetileg a www.refdunatul.hu oldalon jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr373348296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása