Megrendítő erejű megemlékezésen idézték fel a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának 9.B-s diákjai az 1956-os forradalom és szabadságharc csodálatos eseményeit a forradalom kitörésének ötvenötödik évfordulóján, nemzeti ünnepünkön. 
„Olyan feledhetetlen összetartozás és együvé tartozás érzése volt az embereknek, hogy ez a mindig széthúzó magyarság végre egységes tudott lenni. Minden ember testvérének nevezte a másikat. Amikor sorba álltunk akár kenyérért, akár vízért vagy valami élelmiszerért, egymást előre engedő előzékenységgel fordultak egymáshoz az emberek. Valami csodálatos, katartikus érzés volt bennünk. Mintha valami ezeréves átoktól vagy bűntől szabadultunk volna meg. Dávid legyőzte Góliátot. Igazi belső felszabadultság érzése volt, határtalan türelem és szeretet” – emlékezett vissza egy résztvevő a forradalom napjaira.

Az ünnepségre való készülés annyira fellelkesítette a diákokat, hogy a műsorban elhangzó visszaemlékezéseket ők maguk gyűjtötték rokonoktól, illetve az idősek otthonában élő szemtanúktól. Zárszavában Köntös Lászlóné osztályfőnök, a megemlékezés készítője, rendezője is megvallotta, hogy családja sorsát szintén meghatározta a szabadságharc. Ez a személyes kötődés átsugárzott a műsor átéltségén iskolánk diákságát és pedagógusait is lenyűgözve.

A megemlékezés hangulatát nagyszerű szavalatok, a Himnusz és a Szózat közös eléneklése és Cseh Tamás dalai (Fegyverszünet, Korvin köziek) tették teljessé.

Az ünnepély egyben a mai Magyar Köztársaságunk 22. születésnapjának köszöntője is.

Köszönjük a megemlékezés szolgálatát!

Az írás a www.refdunantul.hu oldalon jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr803348587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása