papairefi 2011.11.01. 08:24

Temetőrendezés

Egy másik tanítvány pedig ezt mondta neki: Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem az apámat. De Jézus így szólt hozzá: Kövess engem, és hagyd a halottakra, hogy eltemessék halottaikat! Mt.8,21-22.

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja. Három egymást követő nap, mára már összemosódott ünnepei. Az első Samhain néven, a kelta újév napja, amikor az előző évben elhunytak lelkei a túlvilágra távoznak. Némi római hatás, egy középkori angol népszokás, majd az amerikamajmolás hozta el hozzánk. A másodikon ünnepli a küzdő egyház(ezek mi volnánk) a diadalmas egyház(üdvözült hívek) névtelen és megszámlálhatatlan tagjait, akiknek nincs állandó ünnepe a naptárban. A harmadik pedig a szenvedő egyházé(a tisztítótűzben szenvedő lelkek). A halottakért közbenjáró imát elmondva szenvedésük enyhíthető a megtisztulásig. Ezek katolikus ünnepek, de összekapcsolódnak a protestantizmus létrejöttével. Ugyanis mintegy az ünnepre időzítve adja ki Luther a 95 pontját, benne – többek közt – támadva korának azt a szokását, hogy az elhunytak szenvedéseit pénzen meg lehessen váltani.
A fenti idézettel megerősítve kérdezhetnénk azt, hogy akkor mi köze egy protestáns iskolának a temetőgondozáshoz. Jézus adja meg a választ: A halottakról pedig, hogy feltámadnak, nem olvastátok-é a Mózes könyvében, a csipkebokornál, hogy mi módon szólott néki az Isten, mondván: Én vagyok Ábrahám Istene, és Izsák Istene, és Jákób Istene. Az Isten nem holtaknak, hanem élőknek Istene. Mk.12,26-27.
Hogy ki született kárhozatra, ki örök életre, nem a mi tisztünk eldönteni. Tisztelnünk kell apánkat, anyánkat, hogy hosszú életűek legyünk a földön.
Alma mater, azaz tápláló anya, szokták mondani az iskolákra. Így annyi tisztelet Anyánknak és a nemzet napszámosainak kijár, hogy sírjaikhoz évről-évre kimenjenek a kezdő évfolyam diákjai, rendbe tegyék azokat, és virágot helyezzenek el rajtuk.

Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis.
Requiescant in pace.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr883348178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása