A Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt második alkalommal rendezte meg iskolánk a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának támogatásával, így  a természettudományok iránt érdeklődő általános iskolás diákokkal telt meg a gimnázium díszterme február 3-án délután. Az egész verseny céljára, a természettudományok iránti érdeklődés felkeltésére mutatott rá köszöntőjében Dr. Gábriel Róbert, a PTE TTK tanszékvezető egyetemi tanára, a zsűri elnöke, amikor hangsúlyozta, mennyire fontos az, hogy a természettudományos területeken jó szakembereket képezzenek, hiszen az egész társadalomnak és a fejlődésnek a természettudomány az alapja.

A megnyitót követően a  döntőbe jutott csapatok hozzáfogtak a komplex matematikai, fizikai, kémiai, biológiai és földrajzi kérdésekből összeállított írásbeli feladatlap megoldásához, majd még egy próbatétel várt rájuk: a kísérleti feladat. A döntőbe tíz csapat jutott be  az első, internetes forduló alapján, amelyben a robotok világáról kellett prezentációt készíteniük. 

Amíg a fiatalok tudásukat tették próbára, a kísérő tanároknak, szülőknek és az iskola érdeklődő diákjainak dr. Benkő József, az MTA CSFK, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást a "Távoli napok titkai azaz az exobolygók és az asztroszeizmológia űrtávcsövekkel” címmel gimnáziumunk fizika előadójában. (Az előadásról külön cikk jelent meg a Veszprém megyei Naplóban Polgár Tibor tollából Távoli bolygók titkai címmel.)

Iskolánk fontosnak érzi a természettudományok népszerűsítését, ennek szolgálatában hirdettük meg a múlt tanévben a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt, amelynek nívóját a zsűri összetétele is jelzi:

Dr. Gábriel Róbert, tanszékvezető egyetemi tanár, a PTE TTK professzora - a zsűri elnöke
 
professor emeritus Fényes Tibor, atomfizikus, a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője– a verseny fővédnöke
 
professor emeritus Lázár Gyula, az orvostudományok doktora, a PTE ÁOK tanára – a verseny fővédnöke
 
Kovácsné Dr. Bogdán Csilla, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos munkatársa – a kémia feladatok szaklektora
 
Dr. Tóth Kálmán, fizikus – az Eötvös Loránd Alapítvány alapítója
 
A versenybizottság tagjai még a Pápai Református Gimnázium tanárai, akik a feladatokat készítették és javítják. A verseny fő szervezője Somosiné Németh Alíz földrajz-biológia szakos tanárnő.
 
A sokféle tudást, kreativitást igénylő feladatokat a tavalyi eredményekhez hasonlóan magas színvonalon oldották meg a versenyzők, minden csapat a jól végzett munka örömével térhetett haza.

Az eredményhirdetést Lázár Gyula professzor úr nyitotta meg a versenyzők, a felkészítők és a szervezők elhivatottságát, munkáját köszönve meg.

A II. Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt, amelyen a kiírás szerint I. és II. díjat osztunk ki, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata nyerte meg, amelyet Böröcz Máté, Steiner Csaba, Radó Márk alkotott. Felkészítő tanáraik Tóthné Bóna Márta és Barabásné Hegedűs Tímea voltak.

 A második helyezést a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata szerezte meg. Ennek tagjai Kirchner Balázs, Böröczky András, Németh Tamás volt, felkészítőjük pedig Zotter Éva. Az első két helyezett csapat tagjai pénzjutalomban,  felkészítőik pedig könyvjutalomban részesültek.

 

Csapatversenyünk különlegessége "a legjobban szerepelt kis iskolának alapított különdíj”, amit 2012-ben a nagyvázsonyi  Kinizsi Pál Általános Iskola és AMI,  csapata nyert el. Csapattagok: Szűcs Dániel, Károlyi Dénes, Molnár Dávid. Felkészítő tanárok: Rábel Zoltánné, Lamphert Zoltánné. A különdíjazott jutalma a PTE adományából 50000 Ft értékű laboreszköz-beszerzés.
Köszönjük a csapatoknak, hogy részt vettek versenyünkön, és mindannyiuknak gratulálunk!
 

 A versenyről részletes beszámoló jelent meg a Veszprém megyei Naplóban és a Pápa város hírportálján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr1004100918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása