Iskolánk és nemzetünk ünnepei összeforrtak. Kiváltképp igaz ez az 1848-as polgári forradalom győzelmét, népünk életerejének felszínre törését felidéző március 15-ékre. 2012-ben is több alkalommal, több helyen vettek részt iskolánk diákjai és tanárai a nevezetes nap megünneplésén: az iskolai megemlékezésen túl Pápa város ünnepségén, Érsekújváron, a pápai Teveli úti idősek otthonában és Malomsokon. Képes beszámolónkat a továbbiakban olvashatják.

Az iskolai ünnepségünk március 14-én volt, a 9/A osztály készítette az ünnepi műsort Grigely Csaba tanár úr, osztályfőnök rendezésében.

 

A megelőző napon a Leányinternátus 10. évfolyamos diákjai örvendeztették meg ünnepi műsorral a Teveli úti Idősek Otthona lakóit. A diákokat Samuné Kiss Eleonóra készítette fel. Erről már bővebben beszámoltunk korábbi bejegyzésünkben.

Március 15-én Pápa város "Él a nemzet" című ünnepi megemlékezését nagy részben diákjaink és a Kollégium intézményeihez tartozó Pápai Református Kollégium "Tánc-Lánc" Alapfokú Művészetoktatási Intézménye növendékei és szaktanárai mutatták be, összesen 79 táncos. A műsor rendezője Komáromi Sándor, iskolánk dráma tanára, társrendezője és koreográfusa Müller Anita művészeti tagozatvezető és Müller Zoltán volt. Az ünnepségről készült fényképek közül ízelítőnek az alábbiakban lehet megtekinteni néhányat.

 
Különösen fontos szolgálatot végzett a 11/A osztály, akik osztályfőnökük, Mayerné Pátkai Tünde irányításával a Felvidéken mutatták be ünnepi műsorukat. Erről az alábbi részletes beszámolóban olvashatunk:

 

Beszámoló a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája 11. A osztályának felvidéki útjáról
2011. március 15-16. Érsekújvár- Komárom
 
 
„Szeretettel köszöntöm egykori iskolám, a Czuczor Gergely Alapiskola minden kedves tanárát és diákját.
Nagy öröm számomra, hogy egyúttal mostani iskolám, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája tanulójaként állhatok itt osztálytársaimmal és osztályfőnökömmel, Mayerné Pátkai Tündével, és a fiúk kollégiumi nevelőtanárával, Varga Ernővel együtt.
 Ráadásul a 11. A osztályban együtt tanulunk Melecski Orsival és Antalik Dáviddal, akik szintén itt végeztek az alapiskolában. Diáktársunk Pápán Száraz Levente is, akinek édesapja pedig itt tanít.
Megtiszteltetés, hogy eljöhettünk Érsekújvárra együtt ünnepelni nemzeti ünnepünket, március 15-ét.
Szeretnénk ezzel is kifejezni nemzeti összetartozásunkat, erősíteni, bátorítani egymást. Kérem, fogadják, fogadjátok szeretettel ünnepi műsorunkat. „
Ezzel a rövid bevezetővel kezdődött meg ünnepi műsorunk Érsekújváron, ahova a Rákóczi Szövetség támogatásával juthattunk el. Már az elmúlt esztendőben tervbe vettük, hogy harmadikos korunkban valamely határon túli településre, lehetőleg a Felvidékre megyünk el nemzeti ünnepünkön. Kézenfekvő volt a választás, hogy Érsekújvár legyen az úti célunk, hiszen az osztályban hárman is onnan származnak. Az ő általános, vagy ahogy ott hívják, alapiskolájuk igazgatónője, Novák Mónika az első bejelentkezésünkre igent mondott, hiszen Ő is büszke arra, hogy egykori tanítványai a híres Pápai Kollégiumba kerültek.
Már hetekkel korábban megkezdtük a próbákat, osztályfőnökin és református hittanórán beszélgettünk a Trianon utáni eseményekről, a magyarság mostani helyzetéről. Bár természetesen sok mindent tanultak már erről történelemből, magyarból, hittanból, jó volt feleleveníteni ismereteinket. Tovább fokozta érdeklődést, hogy éppen érkezésünk előtti hétvégén zajlottak Szlovákia szerte a választások, amely különösen is befolyással bírhat a felvidéki magyarok sorsára.

15-én hajnali fél 5-kor indultunk Pápáról. A Czuczor Gergely Alapiskola fél 9-re tervezte a közös megemlékezést, hogy biztosan odaérhessünk. A gyerekek már nagyon vártak bennünket, alig bírták kivárni, hogy az ünnepség elkezdődjön a tornateremben. Műsorunkban az 1848. március 15-i események megidézése mellett Petőfi Sándor, Ady Endre, Reményik Sándor és Batsányi János versei hangzottak el. Felvidéki népdalokkal, Kossuth-nótákkal is készültünk, amelyeket fuvolán, klarinéton, trombitán és harmonikán kísértek zeneértők. A legismertebb nótákat a közönség is velünk énekelte.

A megemlékezés után az igazgatónő is mondott köszöntőt.
A délután folyamán Melecski Ludovít  lelkes helytörténész mutatta be nekünk Érsekújvár múltját és jelenét. Megdöbbenve hallgattuk a második világháború pusztításáról szóló eseményeket. A bombatámadás következtében a történelmi város nagy része elpusztult, több ezer ember meghalt.
Nagy örömünkre találkozhattunk a református templomban Nátek tiszteletes úrral, aki a magyar ajkú református gyülekezet történelmét mesélte el nékünk. Sikerült bejutnunk a ferences rendházba is, ahol az egyik szerzetes megmutatta a város alatti katakomba rendszer feltárt részét is.

A nap egyik legfontosabb eseménye ezután kezdődött. Részt vettünk a város koszorúzási ünnepélyén a Gzuczor Gergely szobornál, ahol Fodor Dániel szavalatával emelte az ünnep fényét, majd mi is elhelyeztük koszorúnkat.
Este a város színháztermében megnéztük az Ifjú szívek Felvidéki Táncszínház Ördögtánc című fergeteges előadását.
16-án reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól, és Komárom felé vettük utunkat, ahol Sebő Bea idegenvezető mutatta meg nékünk a várost. Minden fontos magyar emlékhelyet végjártunk, megismertük Észak- Komárom történetét. Nagy megtiszteltetés volt, hogy Tyihon atya, a keleti ortodox egyház püspöke személyesen mesélte el nékünk a magyarországi ortodox egyház történelmét, és bemutatta a komáromi ortodox templomot.
 Felkerestük Jókai Mór szobrát, ahol elhelyeztük koszorúnkat. A Jókai múzeumban sok időt töltöttünk, hiszen a híres író iskolánk egykori diákja is volt, ezért illett róla minél többet megtudnunk.

Sétát tettünk az Európa-udvarban, a Tiszti kaszinó csodálatos parkjában is. Nagy élmény volt, hogy a Klapka téren találkoztunk kis óvódásokkal, akik nemzeti színű zászlóikat helyezték el a szobor talapzatánál. Két órakor pedig velük együtt énekeltük el az óraütésre megjelenő katona zenéjére a Klapka-indulót.

Az autóbuszunk a határ túloldalán várt minket, így gyalog tettük meg a híres Komáromi Hídon az utat hazafelé szívünkben a kedves találkozások, a közös ünnep életre szóló emlékével. Hiszünk abban, hogy ez a két nap erősíti identitásunkat, a nemzeti közös sors iránti elköteleződésünket, múltunk tiszteletét és történelemszemléletünket.
Jövőre az Érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola küldöttsége fog hozzánk látogatni, és reméljük, hogy e mostani találkozás egy testvériskolai kapcsolat létrehozását indította el, amiben mi nagy örömmel veszünk részt.
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája 11. A osztálya, valamint Mayerné Pátkai Tünde osztályfőnök
 
Pápa, 2012. március 18.
 

 

Végül megemlítendő, hogy Adorján Zoltán, a Gimnázium tanára Malomsokon mondott ünnepi beszédet az Önkormányzat és a Malomsoki Baráti Kör felkérésének eleget téve.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr964326920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása