Farkas Balázs, a Pápai Református Teológiai Akadémia ötödéves hallgatója az osztályteológusok nevében mondott búcsúztató beszédet a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája internátusi ballagásán 2015. április 28-án délután. Ajánljuk olvasóink figyelmébe szavait.

 farkas_balazs_ballagasi_bucsuztato.jpg

Nagytiszteletű Asszony/ok és Urak! Tisztelt Tanárok és Nevelők! Tiszteletes Ifjúság!
Tisztelt Ballagó Diákok! Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!
Kedves Barátaim Hozzátok szólok!

A mai napra nem az előzetesen remélt búcsú könnyes szavait hoztam nektek! Ez a mai nap nem kell, hogy a búcsú és az emlékezés pillanata legyen. Hiszen találkozhatunk még. Remélem nagyon sokszor!
A mai nap egy küldetésre indítás pillanata. Eddig készültetek, fejlődtetek és gyakoroltatok, ugyanis hamarosan válaszokat kell adnotok! Ha eddig válasz kapcsán úgy gondoltátok, hogy elég a feleselés, a visszabeszélés, a vállrántás, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak benneteket, mostantól ez nem lesz elég.
Válaszolnotok kell! Ennek pedig az egyik legelső példája lesz a jövő heti érettségi.

Kérdéseket kaptok majd, amire válaszolnotok kell. Megérezhetitek, hogy milyen nehéz a felelősséggel, érettséggel megfogalmazott válasz. Hiszen az ott megválaszolt, vagy megválaszolatlan dolgok kihatással lesznek a további életetekre is. Nehéz jól válaszolni!
De válaszolnotok kell akkor is, ha az érettségin már túl vagytok. Sőt. Bárhova is kerüljetek ezentúl, meg lesztek pecsételve. Értsétek ezt a lehető legjobb értelemben. A Pápai Református Gimnázium lesz megjelölve, mint érettségi hely, továbbtanulási papírjaitokon, a munkahelyi önéletrajzotokon. Ez pedig a dicsőségen és az emlékeken túl mást is jelenteni fog.
Kérdéseket. Kérdéseket, amelyekre nektek válaszolnotok kell! Ugyanis ebben a világban másra sincsen nagyobb szükség, mint hiteles, szilárd, józan, őszinte, szeretetteljes válaszokra. Jogos elvárás az, hogy aki az ország egyik leghíresebb, a Magyar Református Egyház egyik legnevesebb gimnáziumában vált éretté, felnőtté az válaszoljon olyan kérdésekre, amelyekre talán mások nem képesek. Ezen kérdéseket pedig lehet kerülgetéssel, sumákolással, bujkálásokkal megoldani vagy lehet hiteles, szilárd, józan, őszinte, szeretetteljes hozzáállással megválaszolni. Ez utóbbi a nehezebb. Nehéz jól válaszolni!
De ott lesznek a kérdések a családjaitok, barátaitok között is, amelyek végigkísérik majd az életeteket. Legyenek azok gyermekeitek feltétel nélküli, őszinte kérdései, vagy egy barát jó tanácsra várása, egy bajbajutott segélykérése. Válaszokat kell adnotok szóban, tettben és hozzáállásban. Válaszokat kell adnotok apaként vagy anyaként, barátként és ismerősként, vezetőként és beosztottként, magyar és keresztyén emberként. Nehéz jól válaszolni!
Végezetül pedig meg kell majd állnotok életetek egy pillanatában a Mindenható, Teremtő, Örökkévaló Isten előtt. Ismételten, de immár utoljára választ adni. Választ adni a sikereitekről és a kudarcaitokról, a győzelmeitekről és a vereségeitekről. Minden jóról, amit tettetek és mindenről, amit elszalasztottatok és elmulasztottatok. Arról, hogy mennyi mindenkit szerettetek és mennyi mindenkit nem. Választ kell adnotok a hitetekről és a hitetlenségetekről is. Választ kell adnotok az életetekről Annak, Aki adta nektek ajándékba. Az Isten előtt megállva ez a kérdés pedig nagyon nehéz, ha valaki nem tudja, nem ismeri a Választ!
Egy nehéz dolgozat, vizsga, válasz esetén, melyre nincsen reális esély arra, hogy képesek legyünk felkészülni, akkor a legcélravezetőbb megoldás: a puska. El sem hiszitek, hogy ebben a Mindenható Isten előtt való megállásban, kérdésben ki készítette el a Puskát! A mi szerető és Gondviselő Mennyei Édesatyánk! Saját Fiát szegezte a Golgotai keresztre, hogy nekünk legyen esélyünk a válaszadásra. Olyan helyre tette, ahol mindenki láthatja. Mindenki, akinek nehéz válaszokat kell adnia egy vizsgán, a munkahelyén, a családjában, szerettei között, vagy épp a saját életében.
Jézus Krisztus, az élő Isten Fia, a mi Megváltónk az egyetlen hiteles, szilárd, józan, őszinte és szeretetteljes válasz ennek a világnak. Ennek a válasznak a gyakorlására, megismerésére, elsajátítására egy egész életetek van. Vigyétek el ezt a jól ismert Igét útravalóul erre a nagy küldetésre: „Keressétek először az Isten országát és igazságát, minden más pedig ráadásul megadatik néktek!” (Mt 6, 33)

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr807433930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása