Minden pápai refisnek: a legöregebb öregdiáknak és a legfiatalabb szecskának is van egy közös "iskolatársa", a múmiánk. Korához mérten jól tartja magát, mégis február 25-én Győrben járt egy alapos CT-vizsgálaton. Erről az eseményről a helyi médiumok részletesen beszámoltak, mi a városi internetes hírportál cikkét vesszük át:

"Nem sokkal ezelőtt emelték a mentőautóba és szállították a győri Euromedic Diagnosztikai Központba a Pápai Református Gyűjteményekben őrzött óegyiptomi múmiát. A több mint háromezer éves koporsót és a csak pár száz évvel fiatalabb múmiát az Országos Mentőszolgálat együttműködésével pápai mentősök szállították a győri központba. A Pápai Református Gyűjtemények ugyanis csatlakozott egy nagyszabású országos projekthez, melyet a budapesti Szépművészeti Múzeum indított útjára 2011-ben. Az ún. Múmia projekt első körben a múzeum kezelésében lévő négy, majd azt követően az ország két másik múzeumában (Debrecenben és Pápán) lévő további három egyiptomi múmiájának komplex, interdiszciplináris vizsgálatát tűzte ki célul. Ez nem mást jelent, mint azt, hogy a mi, pápai múmiánkat CT-vizsgálatnak vetik alá. A computer tomográfiai vizsgálatot dr. Pohárnok László főorvos végzi, a folyamatot antropológus szakember felügyeli. 


A Pápán őrzött múmia    
A festett óegyiptomi koporsót és a múmiát Markstein Károly egykori pápai diák, kairói nagykereskedő ajándékozta 1884-ben egykori iskolájának, a régiségtárnak. Markstein Károly a koporsót Kairóban az Egyiptomi Régiségek Múzeumától 1500 frankért vásárolta, s a hivatalos kísérőokmányt Emil Brugsch egyiptológus, a múzeum őre állította ki, aki ebben az iratban a műtárgy teljes leírását, s a koporsón látható feliratok fordítását is megadta. A koporsóról kiderült, több mint 3000 éves, a múmia pedig csak pár száz évvel fiatalabb. A dokumentációból kiderült az is, hogy Hori, a pápai koporsó egykori készíttetője és tulajdonosa, Ízisz és Horsziésze - vagyis Hórusz Ízisz fia - papja volt Akhmim templomában. A koporsóban azonban nem Hori múmiája nyugszik. Az aranyozott maszk és a gondosan felrakott vászon bandázs egy a XXI. dinasztiák korából (Kr.e. 11-10. század) származó, középkorú férfi tetemét rejti. Egyetlen felirat sem jelzi, hogy ki az ismeretlen egyiptomi, aki Hori koporsóját bitorolja. Nem volt ritka és szokatlan, hogy alsóbbrendű emberek esetében korábbi koporsókat ismét felhasználtak a temetkezéshez, különösen e késői korban – tudtuk meg a gyűjtemény igazgatójától. Köntös László elmondta azt is, a közép-egyiptomi Akhmim városából származó múmia alakú koporsó olyan ritkaság, amellyel általában csak a világ nagy egyiptomi gyűjteményei rendelkeznek. Magyarországon a maga nemében egyedülálló a darab, mert a Szépművészeti Múzeum ugyan őriz 4 ebből a korból származó koporsót, de azok mindegyike a sokkal gyakoribb thébai típusba tartozik, Akhmimból származó 21. dinasztia kori koporsó viszont nincs – tájékoztatott a hivatalos szakvéleményről Köntös László. A kuriózummal Pápa beáll abba sorba, melyet Berlin, a Vatikán és Koppenhága képvisel, hiszen hasonló ikonográfiájú, Akhmimból származó koporsókat itt őriznek, de nem túl nagy számban. 

A vizsgálat
A computer tomográfiai vizsgálatok során a három dimenziós felvételek elemzésével számos eddig ismeretlen információra fény derülhet. Csonttörések, tumorok, egyes fertőző betegségek (például tuberkulózis, lepra), ízületi gyulladások tanulmányozhatók a radiológiai felvételek alapján. A csontszerkezet és a fogzománc kóros elváltozásaiból az egyén elégtelen táplálkozására, hosszabb ideig tartó lázas betegségeire lehet következtetni – derül ki a Dr. Fóthi Erzsébet antropológus által kiadott előzetes véleményben. A kutatás célja a mumifikálás technikájának vizsgálata is, melybe beletartozik a múmia külső megfigyelése és jellemezése, a CT-felvételek alapján a bandázs vastagságának, a bandázsolási technikának a leírása, az agyvelő és a belső szervek kivételének módja, a belső szervek visszahelyezésének megállapítása, esetleges bandázs alatti amulettek, ékszerek leírása, valamint a mumifikálás során a testen végzett további beavatkozások meghatározása – olvashatjuk a szakvéleményben. 

Köntös László érdeklődésünkre elmondta, a Múmia projekt eredményei, a készülő szakmai publikációk nyomán bekerülnek a nemzetközi tudományos köztudatba, a keletkezett sokrétű információ - a CT-felvételekkel, fotókkal és egyéb vizsgálati eredményekkel együtt – pedig modern, akár 3D-s technika alkalmazása mellett bemutatható lesz a múzeumokban, így a pápai gyűjteményekben is. "

mo 

További képek és részletek a papa-ma.hu honlapon találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr664312878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása