Iskolánk a Kutatók Éjszakája című tudományos programhoz kapcsolódóan szeptember 28-án délután nagyon sikeres tudománynépszerűsítő rendezvényt szervezett. Előadást tartott Dr. Benkő József csillagász (MTA CSFK Konkoly Thege MIklós Csillagászati Intézet főmunkatársa), Dr. Karátson Dávid vulkanológus, tanszékvezető egyetemi docens (ELTE Természetföldrajzi Tanszék), Dr. Spissich László matematikatanár és Horváth András atomfizikus, volt diákunk (BME TTK Nukleáris Technikai Intézet). Az előadások szüneteiben Somosiné Németh Alíz, Somosi István és Podányi Tamás kollégák, illetve diákjaink irányításával az érdeklődők fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket végezhettek. Az este leglátványosabb része Somosi István és Podányi Tamás kísérlet show-ja volt, s az érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Fekete Pál Péter CERN-béli legújabb látogatásáról szóló útibeszámolója is "teltházas" volt.

Köszönjük Kollégáinknak, hogy megszervezték, megvalósították ezt a remek rendezvényt.

 

Bejegyzésünk további részében diákjaink írásaival tekintünk vissza az eseményre, ill. a sajtóban megjelent vonatkozó információkból tallózunk. Elsőként a Városi TV október 3-i Magazinjából. A 19:52-s időponttól kezdődik a ránk vonatkozó rész.

DSC_0249.jpg

Először került megrendezésre iskolánkban a Kutatók Éjszakája. 2012. szeptember 28-án délután fél 4-kor kezdődött a programsorozat. Két időpontban (fél 4-től 4-ig, 6-tól 7-ig) a diákok és a tanárok különböző fizikai és kémiai kísérleteteket mutattak be az idelátogatóknak. Külön öröm számomra, hogy ebben én is részt vehettem, ugyanis barátnőmmel együtt vízzel és levegővel kapcsolatos kísérleteket mutattunk be. 4-től este 11-ig sokféle előadással (atomfizika, matematika, csillagászat stb.) találkozhattunk. Sok vendég előadó volt, de az én kedvenceim közt ott volt Fekete Pál Péter tanár úr beszámolója a CERN-ről és Podányi Tamás, Somosi István valamint Horváth András (iskolánk volt tanulója) kísérleti show-ja is. (Amberger Zsófia 9.C)

2012.09.28-án pénteken sok más társammal együtt a Kutatók Éjszakáján vettem részt. A délutánt izgalmas kísérletek sorozata indította, melyeket mi magunk is elvégezhettünk. A műsor a díszteremben folytatódott, amikor is érdekes előadásokat hallhattunk a csillagászatról és a vulkánokról. Ezután egy órányi „zsíros kenyér szünet" következett. A pihenő után betekintést nyerhettünk az atomfizika világába. Egy másik előadás során rádöbbentettek minket arra, hogy az élet minden területén jelen van a szimmetria. Egy gyors teremcsere után kezdődhetett a „kísérlet show". Podányi és Somosi tanár urak elképesztő kísérletekkel kápráztattak el bennünket. Kit ne érdekelt volna a folyékony nitrogénnel készített tükörtojás és fagylalt? A napot Pali bácsi CERN-ben töltött idejéről szóló előadása zárta. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a programok mindenkinek elnyerték a tetszését. Kíváncsian várjuk a következő évi Kutatók Éjszakáját. (Kövecses Éva 10/c)

Miért volt jó a Kutatók Éjszakája?
 
  A kísérlet show-ban rendkívül érdekes jelenségeket ismertünk meg a kémia, a részecskefizika és a fizika köréből. A tűz megszelídítését a kémiában, a sugárzás erejét az atomfizikában és a fagy hatásait a fizikában. Az előadások színvonalát emelte a jó hangulat is.
   Utána következett a tudósok összefogott munkáját hirdető CERN kutatóintézet legújabb felfedezéséről szóló beszámoló.
A kutatók lelkesedése  választott tudományáguk iránt, a tudás utáni vágy megragadó votl. Elgondolkodtató volt hallani arról, hogy mekkora hazánk lemaradása tudományos téren, dacára annak, hogy minden magyar állampolgár évi két csésze kávé árával támogatja a CERN működését. (Farkas Csaba 9/a)

Beszámolt rendezvényükről városunk hírportálja: Babos Petra cikkét olvashatjuk a linkre kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://papairefi.blog.hu/api/trackback/id/tr234812845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása